Política

El retorn incendiari de Cécilia Sarkozy

Cécilia Sarkozy torna a la pri­mera plana i ho fa sense cap mena de dis­creció. En els pròxims dies, tres lli­bres dedi­cats a l'exes­posa del pre­si­dent francès arri­ba­ran a les lli­bre­ries fran­ce­ses. El més pro­vo­ca­dor, titu­lat sim­ple­ment Cécilia, ha estat escrit per Anna Bit­ton, repor­tera del set­ma­nari Le Point i con­fi­dent de l'expri­mera dama durant els últims anys. L'autora ha deci­dit trair Cécilia i fer públi­ques les seves con­fes­si­ons a cau d'ore­lla, sal­tant-se l'off the record que imposa tota con­versa sense mag­netòfon pel mig.

"Nico­las és un impre­sen­ta­ble i un gar­repa", hau­ria dit Cécilia, segons un pri­mer avançament que avui publi­carà Le Nou­vel Obser­va­teur. Una altra de les grans fra­ses del lli­bre és aquesta: "Nico­las no s'estima ningú, ni tan sols els seus pro­pis fills. [...] Té un cos­tat ridícul. No és digne. No es com­porta com un pre­si­dent de la República".

Acci­ons legals con­tra la con­fi­dent
L'apa­rició d'aquest pri­mer frag­ment va pro­vo­car ahir una reacció imme­di­ata de Cécilia, que va encar­re­gar als seus advo­cats que "enge­guin tot pro­ce­di­ment neces­sari per pro­te­gir els seus drets davant les decla­ra­ci­ons que se li atri­bu­ei­xen en el lli­bre", segons va expres­sar en un comu­ni­cat, i dema­nin la sus­pensió de la publi­cació del lli­bre. L'autora va res­pon­dre amb certa sor­presa que el volum "es nodreix d'una llarga relació man­tin­guda des de fa anys" amb l'expri­mera dama.

Una bio­gra­fia més con­ven­ci­o­nal de la besnéta d'Isaac Albéniz, titu­lada La cara oculta de l'expri­mera dama, també ha permès reve­lar un altre epi­sodi sucós. Segons els autors, Nico­las Sarkozy s'hau­ria sotmès en secret a una ope­ració per extir­par-se un flegmó benigne de la gola el 21 d'octu­bre pas­sat. Segons el lli­bre, Cécilia l'hau­ria visi­tat durant la seva estada a l'hos­pi­tal, només uns dies després que s'ofi­ci­a­litzés el seu divorci. L'Elisi va con­fir­mar ahir aquesta infor­mació.

L'alli­be­ra­ment de les infer­me­res
Els tres lli­bres que apa­rei­xe­ran aquesta set­mana apor­ten nova llum a un afer poc trans­pa­rent: el mis­teriós alli­be­ra­ment de les infer­me­res búlga­res retin­gu­des a Líbia, un dels capítols més interes­sants del breu pas de Cécilia per l'Elisi. Cécilia hau­ria acon­se­guit alli­be­rar els sani­ta­ris després d'una intensa nego­ci­ació amb Gad­dafi, a qui hau­ria qua­li­fi­cat de "per­so­natge sinis­tre". Cécilia s'atri­bu­eix ínte­gra­ment la reso­lució del con­flicte davant dels que diuen que el seu rol va ser anecdòtic. "Vaig arri­bar, les vaig aga­far i me'n vaig anar. Gad­dafi no tenia cap intenció d'alli­be­rar-les. Vaig ser jo qui va con­duir les nego­ci­a­ci­ons. Tan aviat com vaig tenir la mà sobre Gad­dafi, vaig sen­tir que tenia poder sobre ell", hau­ria dit l'expri­mera dama.

El lli­bre de Bit­ton explica que molts dels vells fidels de Cécilia li hau­rien girat l'esquena després del divorci, inclo­ses algu­nes de les seves millors ami­gues, a qui avui tit­lla de "putes maqui­lla­des i interes­sa­des". I les minis­tres de l'exe­cu­tiu? "Paper de paret. Ara que no hi ha cap pri­mera dama cal que [el pre­si­dent] surti amb noies maques aga­fa­des del braç i ves­ti­des de Dior", hau­ria afir­mat, un atac enve­ri­nat a la titu­lar de Justícia, Rac­hida Dati, de qui havia dit que era "la seva ger­mana". En canvi, per ara no s'ha fil­trat que faci cap comen­tari sobre Carla Bruni.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.