Política

Conflicte bèl·lic a l’eST D’eUROPA

Zelenski demana a l’ONU que limiti el dret de veto de Rússia

El president ucraïnès denuncia que aquest poder “en mans de l’agressor” impedeix que les Nacions Unides puguin actuar

Proposa que una majoria de l’Assemblea General pugui revocar un veto i que se suspengui temporalment del Consell de Seguretat un Estat que violi la Carta de l’ONU

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha advertit aquest dimecres que el dret de veto de Rússia al Consell de Seguretat ha posat l’Organització de les Nacions Unides (ONU) en un cul-de-sac que li impedeix actuar.

Després d’intervenir ahir a l’Assemblea General de l’ONU, Zelenski s’ha dirigit avui als membres del Consell de Seguretat de l’organització, als que ha proposat una sèrie de mesures per limitar el poder de veto rus i reforçar el paper de les Nacions Unides.

Zelenski, que ha comparegut vestit de verd caqui, ha acusat Moscou de “dinamitar totes les normes internacionals per protegir el món de les guerres” i ha lamentat que hagin de ser els soldats ucraïnesos els qui “a costa de la seva sang” facin allò que el Consell de Seguretat” hauria de fer “amb la seva votació: Aturar l’agressió i defensar la carta de l’ONU”. I és que segons ell, les Nacions Unides serien capaces de posar fi al conflicte si Rússia no tingués un seient permanent de l’organisme. “El poder de veto en mans de l’agressor és el que ha portat l’ONU a un carreró sense sortida”, ha assenyalat, que a continuació ha suggerit que aquest dret es pot “trencar”.

El polític ucraïnès ha denunciat que Moscou “ocupa il·legalment” un escó al Consell de Seguretat perquè el va obtenir amb “manipulacions rere les bambolines després de la caiguda de la Unió Soviètica” i ara està en mans de “mentiders que es dediquen a blanquejar l’agressió i el genocidi” perpetrat per Rússia.

El mandatari ha afirmat que l’actual sistema de l’ONU, amb el poder de veto en mans d’uns pocs “i mal utilitzat per Rússia”, va en detriment de la resta de membres i fa que “la humanitat ja no posi les seves esperances en l’ONU quan es tracta de la defensa de les fronteres sobiranes de les nacions”. “El [dret de] veto no ha de servir a aquells que estan obsessionats amb l’odi i la guerra”, ha advertit.

Per superar aquesta atzucac, ha proposat reformar poder de veto “per restablir el poder de la carta de l’ONU”. En primer lloc, ha plantejat donar “poder real” a l’Assemblea General per superar un veto amb una majoria qualificada de dos terços dels vots que reflecteixin la voluntat de nacions dels cinc continents. A més, ha apostat per ampliar la composició del Consell de Seguretat perquè “reflecteixi la realitat actual” i perquè hi tinguin una representació permanent els països de la Unió Africana, Àsia, Amèrica Llatina i el Pacífic. “Alemanya hauria de ser un membre permanent en tant que és un dels principals garants globals de la pau i la seguretat”, ha dit. A més, ha instat a suspendre temporalment la pertinença al Consell de Seguretat d’aquells Estats que perpetrin una agressió “en violació de la Carta de l’ONU”.

Finalment, ha demanat un sistema clar per prevenir agressions que inclogui “fortes sancions preventives”. “Qualsevol que vulgui començar una guerra hauria de saber exactament què perdrà”, ha indicat.

Zelenski ha insistit que la garantia dels principis d’integritat passa per la retirada de “totes les tropes russes” –inclosos els mercenaris i la flota de la Mar Negra– del territori d’Ucraïna “internacionalment recorregut” i la “total restauració” del control de Kíiv sobre les seves fronteres i la seva zona econòmica exclusiva, incloses les mars Negra, d’Azov i l’estret de Kertx. “Només la implementació d’aquests punts conduirà a una cessament d’hostilitats just, fiable i complet”.

El mandatari ucraïnès ha pronunciat el discurs davant la representació de Rússia, que ha protestat pel fet que Zelenski hagi intervingut en primer lloc. El president de torn del Consell de Seguretat, l’albanès Edi Rama, ha replicat que hi ha “una solució”: “Si [Rússia] atura la guerra, el president Zelenski no prendrà la paraula”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ