Política

conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Israel intensifica els atacs contra Gaza mentre Blinken es reuneix amb Abbas

L’exèrcit israelià manté la seva ofensiva amb bombardejos continuats en diferents punts de la Franja de Gaza, mentre desenes de palestins van aprofitar ahir el corredor facilitat per Israel per fugir cap al sud, a tocar de la frontera de Rafah, l’única que limita amb Egipte. Els atacs al nord de la Franja, que van tornar a afectar un campament de refugiats, el de Maghazi, i van causar més de 40 morts, es van reforçar durant la nit, també amb atacs d’artilleria. De fet, Israel va tornar a tallar ahir al vespre la comunicació telefònica i els serveis d’internet a l’enclavament palestí. Tot plegat, en un diumenge marcat per la reunió que van mantenir a Ramal·lah, a la Cisjordània ocupada, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, i el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, emmarcada en la tercera visita que el cap de la diplomàcia nord-americana està fent a la regió des que va esclatar la guerra entre Hamàs i Israel el 7 d’octubre.

Abbas va demanar a Blinken la fi “immediata” de la “guerra destructiva” entre Israel i Hamàs i que s’acceleri l’entrada d’ajuda humanitària. “No hi ha paraules per descriure la guerra de genocidi i la destrucció que està patint el nostre poble palestí a Gaza a mans de la maquinària de guerra israeliana, sense tenir en compte les normes del dret internacionals”, va dir Abbas, que es va mostrar disposat a formar part d’una solució política a la guerra que inclogui Cisjordània, Jerusalem Est i la Franja de Gaza.

La reunió es va produir l’endemà que Blinken es trobés, dissabte, a Amman amb els ministres d’Exteriors de l’Aràbia Saudita, Jordània, Qatar, Egipte, els Emirats Àrabs Units i l’ANP i dos dies després de trobar-se a Tel-Aviv amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

Blinken va arribar a Israel divendres amb la intenció d’aconseguir un alto el foc temporal a la Franja de Gaza que permetés la sortida d’estrangers i l’entrada de més ajuda humanitària a territori palestí, on ja s’ha arribat als 9.700 morts, uns 4.000 menors, per l’ofensiva que Israel va iniciar després de l’atac de Hamàs que va deixar 1.400 morts en terra israeliana.

Netanyahu, que ahir va apartar el seu ministre de Patrimoni, l’ultradretà Amihai Eliyahu, per assegurar que un atac nuclear contra la Franja és “una de les possibilitats”, va rebutjar el cessament del foc a Gaza si no es garanteix l’alliberament dels 241 ostatges retinguts per Hamàs, fet que va refredar les expectatives de Blinken de negociar una pausa humanitària en els combats.

Malgrat el fracàs de la intervenció del cap de la diplomàcia nord-americana (que ahir va continuar el seu viatge a Turquia i a l’Iraq), aquest diumenge la televisió d’Egipte va informar de l’entrada de 24 camions amb ajuda humanitària a la Franja, tot i que 75 més esperaven l’autorització d’Israel per travessar la frontera, una quantitat insuficient per fer front als milers de ciutadans desplaçats a causa de la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona