iran
Examinen a l’hospital la Nobel de la Pau iraniana i la porten de nou a la presó
Narges Mohammadi compleix actualment una condemna de 10 anys de presó
La Premi Nobel de la Pau iraniana Narges Mohammadi ha estat traslladada aquest dimecres a un hospital per a sotmetre’s a un examen mèdic, després del qual ha estat enviada de nou a presó, dies després que iniciés una vaga de fam per la negació de cures hospitalàries en la presó.
“Narges Mohammadi va ser enviada a l’hospital fora de la presó després de fer els arranjaments necessaris per a comprovar el seu estat de salut”, va informar la Direcció General de Presons de l’Iran, segons el diari Shargh.
“A causa de l’absència de problemes greus, la presidiària va ser enviada de nou a presó per a continuar la seva condemna”, va indicar l’organisme de presons iranià.
Els activistes iranians Alireza Khoshpat i Alieh Motalebzadeh van confirmar en la xarxa social X (abans Twitter) que Mohammadi havia estat trasllada a l’hospital.
A l’activista de 51 anys, empresonada a la presó d’Evin de Teheran, se li va dur a terme una prova pulmonar, que va mostrar “un estat normal”, i una angiografia coronària per tomografia, el resultat de la qual es coneixerà més endavant.
Mohammadi, qui va sofrir un infart de cor en 2022, va iniciar una vaga de fam dilluns passat per a protestar per la falta de cures mèdiques a la presó i l’ús obligatori del vel islàmic al país.
Les autoritats iranianes van negar fa dues setmanes portar a Mohammadi a un hospital per a sotmetre’s a una revisió de pulmó i cor perquè es va negar a usar un hijab.
Mohammadi compleix en aquests moments una pena de presó de 10 anys per “la difusió de propaganda contra l’Estat” i fa anys que entra i surt de les presons iranianes.
El seu activisme li ha costat 13 detencions, cinc condemnes de 31 anys de presó en total i 154 fuetades.
La periodista i activista no veu als seus fills, que estan a París, des de fa vuit anys i ha passat llargues temporades en confinament solitari.
El Comitè Nobel noruec va concedir el mes passat el prestigiós guardó a Mohammadi “per la seva lluita contra l’opressió de les dones a l’Iran i per a promoure els drets humans i la llibertat per a tots”.