Política

Els professionals de Catalunya Ràdio estudien fer vaga contra els blocs electorals en els informatius

Els professionals de Catalunya Ràdio podrien fer una vaga parcial, de tres hores de durada, un dels dies de la campanya electoral per protestar pels blocs informatius sobre les activitats de propaganda dels partits polítics, espais imposats pels consells d'administració de les corporacions públiques de ràdio i televisió. La proposta ha sorgit avui en l'assemblea del departament d'informatius convocada pel comitè professional.

Ara, la idea serà traslladada a l'assemblea general de treballadors de l'emissora. Si s'aprova, estarà assegurada la vaga a informatius però d'altres departaments també podrien afegir-s'hi. La protesta respondria a l'última decisió del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Individuals (CCMA): va anunciar que suprimia els blocs, però va advertir que al final de la campanya a cada partit se li haurà hagut de dedicar el temps que li correspongui en funció dels diputats que té.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ja va respondre que aquesta fórmula és un manteniment encobert dels blocs, ja que obliga a continuar minutant les informacions que es fan per ajustar-les a la representació política de cada partit. Fonts del comitè professional de Catalunya Ràdio s'han manifestat en el mateix sentit i han assegurat que estan "molt decebuts" del nou Consell de Govern de la CCMA, presidit per Albert Sáez, ja que "s'ha tancat en banda i no ha volgut dialogar". "El problema és que aquest sistema no permet fer arribar el ciutadà una informació rigorosa i feta amb criteris professionals, els ciutadans haurien de ser els primers de queixar-se", observen els membres del comitè.
,
Si la vaga prospera, la intenció dels convocants és fer una aturada d'una hora tres cops al dia, coincidint amb els tres principals informatius de Catalunya Ràdio. La mesura, una vaga laboral per protestar per una problema de consciència professional, "trencaria tots els motlles", segons el mateix comitè. A més, ja és segur que els redactors faran la vaga de firmes: cap redactor no signarà les informacions elaborades durant els quinze dies de la campanya, ja han fet com en els últimes convocatòries electorals.

Paral·lelament, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, juntament amb el col·legi gallec i l'Associació de la Premsa de Madrid, presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra una resolució de la Junta Electoral Central, que ha establert que la informació sobre la campanya ha de ser minutada estrictament cada dia -extrem que invalidaria fins i tot la fórmula imposada pel Consell de Govern de la CCMA- i que el criteri de la representació política de cada partit ha de prevaldre sobre qualsevol altre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.