Política

polònia

Els ultraconservadors polonesos formen un govern que no té majoria al parlament

En quinze dies haurà de sotmetre’s a una votació que no té possibilitats de superar

L’ultraconservador Mateusz Morawiecki ha pres possessió aquest dilluns com a primer ministre d’un Executiu que previsiblement no superarà el necessari vot de confiança del Parlament, en una maniobra que l’oposició ha criticat com a “pèrdua de temps” davant un inevitable traspàs de poder.

Morawiecki ha presentat avui als ministres que conformaran un probablement efímer govern encapçalat pel partit Llei i Justícia (PiS), el més votat de les eleccions del passat 15 d’octubre, però superat en escons per l’aliança opositora de centre.

A partir d’avui, Morawiecki disposarà de dues setmanes per a sotmetre a aquest gabinet a una votació que no té l’aire de superar, en comptar només amb majoria simple.

A continuació, el president de Polònia, Andrzej Duda tindrà altres 14 dies per a designar a un nou encarregat de formar Executiu, qui serà amb tota seguretat Donald Tusk, líder de la centrista Plataforma Ciutadana, l’aliança formada per l’oposició.

“Estem complint el costum constitucional de nomenar un govern presentat pel partit que va guanyar les eleccions”, ha dit el president Duda, que en el passat va militar en el PiS i és considerat afí al partit ultraconservador, durant la cerimònia.

L’oposició, per la seva banda, ha criticat durament la decisió de Duda i han refermat les crítiques per dilatar el procés de relleu en el govern i convertir-lo “en una pel·lícula de suspens el final del qual ja es coneix”. “Els polonesos van votar per un canvi per a millor, no per un mal cabaret de dues setmanes. És una pèrdua de temps i una llàstima per a Polònia”, va escriure en la plataforma X (abans Twitter) el president d’un dels partits de l’oposició, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

En les eleccions celebrades el 15 d’octubre, el PiS va obtenir 194 escons, amb el que es va quedar lluny de la majoria absoluta de 231 diputats.

En canvi, la Plataforma Ciutadana de Tusk en va aconseguir 157, que, units als 65 de la Tercera Via i els 26 de Nova Esquerra, li permetran formar un Executiu capaç de governar i de donar al relleu al PiS després de dues legislatures dominades pels ultraconservadors.

El 10 de novembre, Tusk i els líders dels altres partits de l’oposició de centre-liberal van signar un acord de coalició i, malgrat els repetits oferiments de Morawiecki per a unir-se al seu projecte de govern, cap ha manifestat intenció d’aliar-se amb el PiS.

L’oposició compta a més amb l’opció prevista en la constitució que, si el president Duda no els encomana la formació de govern, el mateix Sejm o cambra baixa del Parlament pot prendre la iniciativa si un grup d’almenys 46 diputats proposa un candidat a primer ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA