Política

Polònia

Tusk promet complir la seva agenda proeuropea

El nou primer ministre polonès presenta el gabinet de ministres

Zelenski felicita Donald Tusk i confia restaurar les bones relacions amb Varsòvia

El nou primer ministre polonès, Donald Tusk, ha presentat aquest dimarts al Parlament el seu govern i ha exposat el seu programa per al mandat que ara comença, on destaca l’agenda proeuropea. Tusk ha superat folgadament la votació de confiança de la cambra als seus plans i al seu equip, amb 248 vots a favor, 201 en contra i cap abstenció que han ratificat la seva investidura.

En la seva intervenció al debat previ, el flamant cap de govern ha promès complir els “100 punts” que va defensar durant la campanya electoral i ha assegurat que “no tenir por” a retre comptes de les seves promeses.

Tusk s’ha compromès a “recuperar el lloc que li correspon a Polònia” en el concert europeu després de les topades amb Brussel·les de l’anterior executiu ultraconservador i euroescèptic del partit Llei i Justícia (PiS), que han suposat el bloqueig de 36.000 milions d’euros dels fons de recuperació en represàlia pels desafiaments de Varsòvia als principis europeus de l’estat de dret. “Portaré els tant esperats milions d’euros des de Brussel·les”, ha garantit Tusk, segons recull l’agència Efe. En aquest context, ha avançat que prendrà “decisions ràpides i clares” abans de participar a la cimera europea que comença el proper dijous a Brussel·les.

Després del viatge a Bèlgica, Tusk preveu anar a Tallinn per reunir-se amb els seus homòlegs d’Estònia i Letònia i traslladar-los la decisió de “seguir defensant de manera estreta les fronteres” de Polònia en coordinació amb els seus veïns bàltics.

El líder de Plataforma Cívica, que ja va ser cap de govern del 2007 al 2014, ha afirmat que començarà treballar “des d’ara mateix” per aconseguir “millores radicals per a totes les dones de Polònia. També ha anunciat un projecte de llei per regularitzar les unions de persones del mateix sexe. Una altra mesura concreta que ha donat a conèixer és un increment del 30% dels salaris dels docents.

El polític centrista ha apel·lat a la regeneració democràtica de totes les institucions de l’Estat i ha declarat que impulsarà comissions d’investigació per revisar algunes de les decisions preses pel govern sortint del PiS.

Nou govern

El dirigent polonès ha revelat al Parlament els noms del seu nou consell de ministres, entre els quals destaquen el del qui serà el seu vice-primer ministre i titular d’Exteriors, Radoslaw Sikorski; el ministre de defensa, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, líder d’un dels 16 partits que conformen la coalició de govern, i el de Justícia, Adam Bodnar, que va ser Defensor del Poble i una figura central en la lluita contra la reforma judicial de l’anterior govern.

Incident antisemita

La maratoniana sessió parlamentària s’ha hagut d’interrompre una estona a la tarda perquè un diputat del partit ultranacionalista i antisemita Confederació, Grzegorz Braun, ha apagat amb un extintor les espelmes d’un canelobre jueu de la Hanukkà situat al costat d’un arbre de Nadal al passadís del Parlament.

Relacions amb Ucraïna

Donald Tusk s’ha compromès a treballar per restaurar les deteriorades relacions bilaterals amb Ucraïna i impulsar “el suport d’Occident” a Kíiv, després de la ruptura que va suposar la decisió de l’anterior govern dretà de restringir les exportacions agrícoles ucraïneses.

Les seves paraules han coincidit amb la reobertura al pas de camions ucraïnesos d’un dels punts fronterers bloquejats des de fa setmanes per transportistes polonesos que protesten per la suposada competència deslleial ucraïnesa.

Kíiv també confia recuperar les bones relacions amb Varsòvia amb el nou executiu, format per una coalició amb predomini de partits liberals i europeïstes.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha felicitat Tusk per la seva investidura i ha agraït el suport de Polònia al seu país durant la guerra. En aquest sentit, ha subratllat que el futur dels dos països passa per “la unitat, l’assistència mútua i l’associació estratègica per vèncer el nostre enemic comú”, en al·lusió a Rússia. Segons Zelenski, quan Polònia i Ucraïna van de la mà, “la llibertat de les nostres nacions és immillorable”. “Junts, ens millorem mútuament i a tota Europa. Estic segur que Ucraïna i Polònia continuaran compromesos amb la causa de la defensa de la llibertat global”, ha reblat en un missatge a les xarxes socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia