Política

estat francès

El ministre de Justícia francès queda absolt en el cas de conflicte d’interessos

Dupond-Moretti estava acusat d’haver-se aprofitat del càrrec per passar comptes amb magistrats amb els quals va tenir conflictes quan exercia com a advocat

L’Elisi ja pot respirar tranquil. Després de tres anys de procés, dues setmanes de judici i deu dies de deliberacions, el ministre francès de Justícia, Éric Dupond-Moretti, ha estat absolt aquest dimecres de les acusacions d’abús de poder pel Tribunal de Justícia de la República, l’única jurisdicció competent per jutjat les faltes i delictes dels membres de l’executiu en l’exercici de les seves funcions.

En la sentència, emesa aquest dimecres i recollida per l’agència Efe, el tribunal considera provat que hi va haver conflicte d’interessos, però no que el ministre en fos conscient i creu que no hi ha elements per determinar que fes servir el seu poder per saldar comptes amb el passat.

En aquest procés extraordinari, Dupond-Moretti estava acusat d’haver aprofitat el seu càrrec com a titular de Justícia per saldar comptes amb jutges amb qui havia tingut males relacions en la seva època d’advocat.

El veredicte era molt esperat per l’Elisi, que podia veure afectada la reputació de l’executiu amb la condemna d’un dels seus ministres, per qui la fiscalia havia demanat un any de presó exempt de compliment. Explica l’agència Efe que si un veredicte de culpabilitat hagués abocat el ministre a la dimissió, la sentència absolutòria el deixa molt debilitat perquè, com a responsable del departament de Justícia, haurà de tractar amb els qui el van acusar d’abús de les seves funcions.

Entre ells, el fiscal general, Rémy Heitz, que va ser qui va demanar la pena de presó pel ministre, però també els principals representants de les associacions de magistrats.

La connexió sembla trencada entre el món judicial i Dupond-Moretti, qui només conèixer la seva absolució ha anat a Elisi per reunir-se amb el president Emmanuel Macron, que fins ara sempre li ha donat suport tot i la norma que va establir durant la campanya electoral 2017 que exigia la renúncia d’un ministre investiga.

El 7 de novembre passat, Dupond-Moretti es va convertir en el primer ministre de Justícia francès en funcions en seure al banc dels acusats per abús de les seves funcions. El seu cas va generar un fort debat en la societat de l’Estat francès sobre l’ètica i la imparcialitat de la funció pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA
GIRONA

La CUP defensa “passar a l’ofensiva” pels drets lingüístics

GIRONA
guerra a europa

Els EUA acusen Rússia d’usar armes químiques contra les forces ucraïneses

barcelona

Fins a 200.000 euros per a inversions a decidir entre la ciutadania

CASTELLAR DEL VALLÈS
política

El PP posa de model l’educació castellana perquè allà “no hi ha manipulació”

barcelona