Política

polònia

El Constitucional de Polònia desafia la UE

El tribunal declara il·legals les multes imposades al país pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea

El Tribunal Constitucional (TC) de Polònia ha tornat a desafiar la Unió Europea amb una sentència per la qual no reconeix la competència de la UE per imposar sancions econòmiques al país.

Segons la resolució judicial, es consideren inconstitucionals les disposicions del Tractat de Funcionament de la Unió Europea i les parts de l’estatut de la UE que van permetre el 2021 imposar dues multes diàries a Polònia. Les sancions fan referència a les activitats de la Cambra Disciplinària polonesa, organisme suprimit fa uns mesos, i al funcionament en contra de les ordres de Brussel·les, de la mina de Turów, una explotació de carbó a cel obert que va ser denunciada per la República Txeca pels seus efectes contaminants.

Entre les dues multes, de mig milió d’euros diaris cadascuna, l’Estat polonès deu ja més de 600 milions d’euros a la UE, ja que en el seu moment el ministre de Justícia polonès, Zbigniew Ziobro (PiS), va declarar que no pagaria ni un cèntim en considerar-ho “una ingerència a la sobirania” del seu país.

El Constitucional, format majoritàriament per magistrats nomenats després de la polèmica reforma judicial de 2015 i considerats, en conseqüència, lleials al govern de Llei i Justícia, ha fet pública la sentència el mateix dia que el Parlament polonès ha posat fi a l’era ultraconservadora.

La sentència dictada aquest dilluns crea una situació compromesa per a l’opositor Donald Tusk, qui en els pròxims dies hi ha previst que agafi les regnes del govern, perquè el caràcter vinculant de la resolució impedirà a Polònia pagar la multa imposada per la UE i això podria generar nous conflictes entre Varsòvia i Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia