Política

Artur Mas admet que CiU no creix i fa una crida: "catalanistes, uniu-vos"

El secretari general de CDC, Artur Mas, ha admès avui que CiU "no avança" electoralment i ha fet una crida al conjunt del nacionalisme català que convergeixi en el seu projecte de Casa Gran del Catalanisme", per evitar que s'imposi l'alternativa socialista: "Catalanistes, uniu-vos", ha proclamat.

Amb aquesta consigna, que parafraseja la històrica apel·lació marxista als "proletaris del món", ha sortit Mas de la reunió d'avui del comitè executiu de CDC, en què ha assumit certa dosi d'autocrítica, en reconèixer que CiU "resisteix" electoralment però "li costa créixer".

Després que els últims dies dirigents de CDC com Felip Puig, Lluís Recoder o les joventuts del partit hagin fet una lectura crítica dels resultats obtinguts per la candidatura de Josep Antoni Duran i Lleida, avui al comitè executiu convergent han tornat a escoltar-se opinions en aquest sentit.

Segons Mas, "és lògic" que dins de CDC hi hagi gent que considera que "el resultat no és del tot bo", però la seva opinió personal és que ha estat "francament bo", ja que "CiU ha estat l'única capaç d'aguantar bé en circumstàncies difícils i sense tenir poder".

El repte a partir d'ara és, segons Mas, ampliar l'espai de votants de CiU, estancat o en retrocés des de fa diverses cites electorals: "Sabem resistir en circumstàncies especialment complicades, però ens costa avançar molt".

Aquest creixement espera que es produeixi amb el rellançament del seu projecte de refundació del catalanisme, presentat pel mateix Mas en la seva conferència del 20 de novembre passat i que haurà de tenir un nou impuls al congrés que celebrarà Convergència al juliol.

La idea d'agrupar el màxim nombre de nacionalistes sota el paraigua de la seva "casa gran del catalanisme", segons Mas, té avui "més sentit que mai" després del retrocés sofert en aquestes últimes eleccions generals pel món del catalanisme.

"Catalanistes, uniu-vos! Cal unir-se sota un projecte de país, perquè si no ens unim nosaltres, hi ha un adversari d'aquest projecte que anirà endavant: el projecte socialista de José Montilla, José Zaragoza i el PSOE, que són l'única alternativa", ha alertat.

Segons Mas, "és important que el món catalanista tingui massa crítica, volum, gruix. Això no significa que hi hagi d'haver una única casa, però sí que hi ha d'haver una casa gran. CDC, i per extensió CiU, poden representar aquesta casa gran".

Mas ha deixat clar que la seva crida va dirigida no només a persones que puguin estar vinculades a ERC sinó sobretot als sectors catalanistes de la societat civil que tenen "confiança i il·lusió i creuen que el país pot anar millor".

Quant al procés congressual obert a ERC, Mas ha volgut ser curós i ha subratllat que CiU no té "cap voluntat de ficar-se" en els assumptes dels republicans.

"ERC és un partit independent, que ha d'espavilar-se per si mateix. No ens hi hem de ficar. Desitjo que sàpiguen trobar el camí que han de trobar, sigui el que sigui", ha remarcat.

Després que el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, advoqués ahir per posar el comptador a zero en les relacions d'ERC i CiU, Mas ha recordat que CiU "des de fa molt temps" té posat aquest comptador a zero, i prova d'això són els pactes de govern oferts als republicans el 2003 i 2006.

D'una altra banda, respecte als possibles pactes postelectorals que puguin teixir-se a Madrid, ha reiterat que CiU no té cap "obligació" d'arribar a "acords permanents" amb el PSOE, encara que abans de decidir si convé o no pactar amb José Luis Rodríguez Zapatero, Mas vol esperar a veure què ofereixen els socialistes.

CiU té "fortalesa i mans lliures", a diferència dels socialistes catalans, que "tenen més fortalesa però les mans lligades".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)