Política

pròxim orient

Estat Islàmic reivindica l’atemptat a l’Iran

El grup terrorista Estat Islàmic (EI) va reivindicar ahir, finalment, el doble atemptat “suïcida” que dimecres va deixar almenys 84 morts a la localitat de Kerman, al sud de l’Iran, durant la commemoració del quart aniversari de l’assassinat del comandant iranià Qasem Soleimaní, cap de la Força Quds iraniana, a mans dels Estats Units.

El grup terrorista va dir a través d’un comunicat, difós a través dels seus canals de Telegram, que dos dels seus membres “es van dirigir cap a una gran concentració” a prop de la tomba de Soleimaní a Kerman i “van fer detonar els seus cinturons explosius”, la qual cosa va provocar la mort a 84 persones i ferides a més de 200, segons les autoritats iranianes.

EI ha identificat els dos atacants suïcides com a Omar al Mowhid i Saifalá al Muyahid, i ha explicat que van cometre l’atemptat perquè “els politeistes sàpiguen que els gihadistes estan darrere seu i dels seus projectes”, d’acord amb el comunicat.

A part de les 84 víctimes mortals, l’atemptat va deixar també 284 ferits, dels quals 220 encara continuen hospitalitzats, d’acord amb les autoritats iranianes, que ja havien apuntat que els atacs havien estat “suïcides”.

L’atac terrorista va tenir lloc quan milers de persones participaven en la cerimònia de commemoració de la mort de Soleimaní, que va ser assassinat a Bagdad el 2020 per ordre de l’aleshores president dels EUA, Donald Trump.

Davant un dels atemptats més brutals que ha tingut lloc a l’Iran en les últimes dècades, les autoritats de la República Islàmica han assegurat que els “perpetradors” de l’atac seran detinguts per les forces de seguretat i intel·ligència i que els qui els donen suport “hauran de tenir por de la ira de la nació iraniana”.

Estat Islàmic ha reivindicat diversos atemptats en territori iranià en el passat, l’últim dels quals, previ al de dimecres. En aquell cas, els membres d’EI van dur a terme un atac contra un mausoleu de la ciutat meridional de Xiraz en el qual van morir 15 persones, l’octubre de 2022.

Amenaça a Occident

El mateix dia que reivindicava els atemptats, EI va fer una crida als seus seguidors a atemptar contra diverses ciutats d’Europa i dels Estats Units pel suport occidental d’Israel a la guerra a la Franja de Gaza, i així “venjar” els musulmans de Palestina i d’altres països del Pròxim Orient.

En una poc habitual al·locució de més de mitja hora, el portaveu va assegurar que “el conflicte” s’ha de centrar ara en els aliats d’Israel en comptes de l’Estat jueu mateix, així com en els països àrabs que mantenen relacions amb aquesta nació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona