Política

orient mitjà

Hamàs estudia la proposta d’acord, però exigeix la retirada total de les tropes israelianes

Un ministre israelià diu que Israel mantindrà el control militar sobre Gaza després de la guerra, com a Cisjordània

Els houthis asseguren estar preparats per a un conflicte “a llarg termini” amb els EUA i el Regne Unit

El cap del buró polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, ha afirmat aquest dimarts que el grup “està estudiant” la proposta d’acord que li va presentar ahir Qatar, país mediador, i que respondrà “aviat”, encara que ha exigit “la completa retirada de les tropes” israelianes de la Franja de Gaza. “El moviment està obert a discutir qualsevol iniciativa o idea seriosa i pràctica, sempre que condueixin a un cessament integral de l’agressió”, va afirmar Haniyeh en un comunicat difós pel grup.

Els caps de la intel·ligència d’Israel, els EUA i Egipte, així com el primer ministre de Qatar, van aconseguir ahir després de dos dies reunits a París una proposta d’acord per a una nova treva i un intercanvi d’ostatges per presos palestins, esborrany que anit va ser traslladat al lideratge de Hamàs.

Haniyeh, que viu des de fa anys autoexiliat a Qatar, va confirmar que el grup va rebre la proposta i que aviat presentarà la seva resposta basada en la “prioritat de detenir la brutal agressió a Gaza i la retirada completa de les forces d’ocupació de la Franja”.

El líder de Hamàs també va reclamar que qualsevol acord amb Israel ha de garantir el retorn a les seves llars dels gairebé 2 milions de gazians que estan desplaçats per la violència, la majoria d’ells en la zona de Rafah, a la frontera amb Egipte.

A més, Haniyeh va exigir un “procés seriós d’intercanvi de presoners que garanteixi la llibertat dels nostres heroics presos i posi fi al seu sofriment”, després que en l’anterior acord de treva, aconseguit al novembre durant una setmana, Hamàs lliurés a 105 ostatges a canvi de l’excarceració de 240 presoners palestins.

El líder de Hamàs va confirmar que la direcció del moviment ha estat convidada al Caire per a discutir l’esborrany d’acord reeixit en la reunió de París, així com els requisits per a la seva implementació.

Després de la reunió a París, els EUA i Qatar es van mostrar optimistes sobre les possibilitats que s’assoleixi un acord, encara que Israel va destacar que “el camí per a un acord és llarg”, i va lamentar que hi hagués “aspectes inacceptables” en la proposta, en referència a l’exigència de la retirada total de les seves tropes i posar fi a la guerra.

Control militar

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha afirmat aquest dimarts que Israel mantindrà el control militar de la Franja de Gaza quan acabi la guerra, amb llibertat d’operar dins del territori com fa actualment a Cisjordània, ocupada militarment des de 1967. “Després de la guerra, crec que queda completament clar que Hamàs no controlarà Gaza. Israel ho controlarà militarment, però no en un sentit civil”, ha indicat Gallant en una reunió en la seva oficina amb els membres del Comitè d’Afers exteriors i Defensa de la Knesset (Parlament israelià).

Advertència dels houthis

Per la seva banda, els rebels houthis han assegurat avui que estan preparats per a una confrontació a llarg termini amb els Estats Units i el Regne Unit, les forces del qual han bombardejat en diverses ocasions posicions dels insurgents al Iemen en resposta als seus atacs contra vaixells comercials en la mar Rojo. “Estem preparats per a una confrontació a llarg termini amb les forces de la tirania”, va dir el ministre de Defensa houthi, Mohamed Naser al-Atifi, en declaracions recollides per l’agència de notícies iemenita Saba, controlada pels insurgents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona