Política

guerra a europa

Zelenski demana que no es retardi el subministrament d’armes a Ucraïna

La petició l’ha feta en el marc de la cimera dels països del sud-est d’Europa

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat aquest dimecres als seus aliats decisions que accelerin el subministrament d’armes al seu país davant l’agressió russa en insistir que no hi ha temps a perdre per a frenar al president de Rússia, Vladímir Putin.

“Hem de sobreviure. Per a això necessitem decisions concretes, decisions sobre les armes. I que aquestes armes arribin a temps”, ha declarat Zelenski en una roda de premsa a Tirana, on va assistir a una cimera entre el seu país i els del sud-est d’Europa.

“Si algú ha decidit enviar-nos armes, ha de fer-ho a temps”, va insistir Zelenski, agregant que espera la visita a Ucraïna a mitjan març del president de França, Emmanuel Macron, per a debatre les possibilitats de reforçar al seu país. “Ell ha dit que hi ha diverses idees que compartirà amb mi”, ha explicat.

Una recent proposta de Macron d’enviar a Ucraïna soldats dels socis europeus i altres va ser rebutjada per la majoria dels països de la UE i de l’OTAN.

“No tenim temps ni alternatives. Ens encarem amb un assassí. Amb un Hitler número dos. La nostra iniciativa és que triomfem davant Putin”, ha assegurat Zelenski, i ha demanat no permetre “pauses” perquè Rússia “no es detindrà”.

En les últimes setmanes, Zelenski ha recorregut diversos països per a demanar més suport i armes per al seu país davant el temor al fet que disminueixi la capacitat de suport dels seus aliats a Europa i sobretot dels Estats Units, on roman bloquejat el nou paquet d’ajuda financera per a Ucraïna, per un valor de 55.000 milions d’euros, a causa de la resistència dels republicans en el Congrés.

Zelenski també ha demanat als països dels Balcans que es mantinguin units, afirmant que Rússia “ho farà tot per a desestabilitzar la situació” i ha reiterat la seva proposta als països balcànics de treballar junts en la producció d’armes. “Hem de confiar més en el que podem fer junts. Cal confiar en nosaltres, en l’estabilitat que podem brindar a Europa, però també en els valors conjunts”, ha indicat.

“Donem suport a la integració dels Balcans Occidentals a la Unió Europea (UE), però vosaltres també heu de donar-nos suport a nosaltres”, ha afegit Zelenski.

El primer ministre albanès, Edi Rama, el govern del qual ha organitzat la conferència, ha criticat a aquells països europeus que es neguen a brindar ajuda militar a Ucraïna i ha qualificat de “cíniques i absurdes” les afirmacions que l’enviament de més armes només prolonga la guerra.

La cimera que se celebra a Tirana se centra en l’impacte que el conflicte bèl·lic està tenint en el sud-est europeu i l’ajuda que aquesta regió pot brindar a Ucraïna, inclosa la militar.

Aquest dijous, a Tirana, s’abordarà també la cooperació econòmica entre els països balcànics (Albània, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Macedònia del Nord, Montenegro i Sèrbia) com un impuls per a l’estabilització i la pau a la regió, així com l’ajuda financera de la UE a la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia