Política

guerra a europa

Zelenski arriba a l’Aràbia Saudita per a reunir-se amb Bin Salman

El president ucraïnès es desplaçarà aquesta mateixa nit cap a Tirana per participar en la Cimera de la Pau per als Balcans Occidentals

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha aterrat aquest dimarts a l’Aràbia Saudita per a reunir-se amb el príncep hereu d’aquest país, Mohamed bin Salman, i recaptar suports per a la cimera que Kíiv planeja organitzar aquesta primavera a Suïssa sobre la seva fórmula de Pau.

“He arribat a l’Aràbia Saudita per a continuar el nostre diàleg habitual amb Sa altesa Reial el Príncep Hereu Mohamed bin Salman”, ha escrit Zelenski en les seves xarxes socials.

El president ucraïnès ha explicat que “el primer tema de conversa” serà la fórmula de Pau, un document presentat per Kíiv que exigeix la retirada de les tropes russes de tot el territori ucraïnès i planteja altres qüestions com el retorn dels presoners de guerra i els civils detinguts per Rússia.

“Ens acostem a la primera Cimera de Pau i comptem amb el suport que tenim de l’Aràbia Saudita”, ha dit Zelenski que ha recordat que va ser precisament a la ciutat saudita de Gidda on es va celebrar una reunió sobre la fórmula de Pau ucraïnesa a la qual van assistir consellers de seguretat de nombrosos països.

Ucraïna busca atreure el màxim nombre de suports a la seva fórmula de Pau tant a Occident com en l’anomenat Sud Global, amb l’esperança d’augmentar la pressió sobre Rússia perquè posi fi a la guerra.

Cimera dels Balcans

En aquest sentit, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, és esperat aquest dimarts a Tirana, ciutat a la qual arribarà previsiblement en hores de la nit per participar el dimecres en una conferència sobre Ucraïna i els Balcans Occidentals denominada Cimera de la Pau.

Segons la televisió albanesa A2, Zelenski té previst volar aquesta nit des de l’Aràbia Saudita per a realitzar, enmig de severes mesures de seguretat, la seva primera visita oficial a la capital albanesa.

Un total de 1.500 policies es desplegaran per a vetllar per la seguretat del president d’Ucraïna. També per raons de seguretat no s’ha informat de l’hora exacta de la seva arribada.

A més de participar en la cimera de demà, Zelenski s’entrevistarà amb el seu homòleg albanès, Bajram Begaj, així com amb el primer ministre del país amfitrió, Edi Rama, i amb la presidenta del Parlament, Lindita Nikolla.

Segons la premsa albanesa, en la cimera participaran els caps de govern dels països balcànics, així com alts representants de la UE, Itàlia i Grècia.

Rússia consolida posicions a Avdiivka

D’altra banda, l’Exèrcit rus continua avançant a Ucraïna després de la presa del bastió de Avdiivka i ha ocupat més de 300 quilòmetres quadrats de territori ucraïnès aquest any, segons ha informat avui el ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú en una reunió amb la plana major de les Forces Armades.

Segons Xoigú, en l’última setmana l’Exèrcit rus va expulsar a les forces ucraïneses de les localitats Pobeda, Lastochkine i Severne de la regió de Donetsk, annexionada per Rússia el setembre de 2022.

El ministre de Defensa rus va xifrar en més 444.000 les baixes ucraïneses en el que va de guerra, pocs dies després que el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, xifrés en 31.000 el nombre de militars ucraïnesos morts en la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona