Política

Panamà

L’autoritat electoral inhabilita Martinelli com a candidat a la presidència

L’expresident panameny va ser condemnat a deu anys de presó per blanqueig de capitals

El Tribunal Electoral autoritza que el seu número 2, José Raúl Mulino, es presenti en solitari sense vicepresident

El Tribunal Electoral del Panamà ha inhabilitat formalment l’expresident del Panamà Ricardo Martinelli (2009-2014) com a candidat presidencial. Martinelli havia arrasat a les primàries del seu partit amb el 96% dels suports i sortia com a favorit a les enquestes a les eleccions del proper 5 de maig.

L’autoritat electoral ha decidit excloure el veterà polític, que la setmana que ve complirà 72 anys, “per haver estat condemnat per delicte dolós amb pena privativa de llibertat major de cinc anys”. Martinelli va ser sentenciat a més de deu anys i mig de presó i a una multa de 19,2 milions de dòlars (uns 17,7 milions d’euros) per blanqueig de capitals en el cas New Business, una complexa trama per comprar amb fons públics l’Editorial Panamá América S.A. (Epasa). L’últim recurs del polític va ser rebutjat el passat 2 de febrer i la sentència va quedar ferma.

La màxima instància electoral també ha resolt que a la papereta de vot de les eleccions presidencials dels partits Realizando Metas i Alianza el seu company de fòrmula José Raúl Mulino hi aparegui com a “candidat a president sense vicepresident”. El tribunal ha aclarit així la polèmica sobre si Mulino podia participar o no en el lloc de Martinelli, que ja ha demanat els vots per al seu fins ara número dos.

L’antic mandatari panameny està asilat a l’ambaixada de Nicaragua des del 7 de febrer, poc després de perdre l’últim recurs. Martinelli defensa que la condemna en contra seva forma part d’una persecució política per impedir-li participar en les eleccions. “Repeteixo: sóc innocent. Aquest cas ha estat fet per inhabilitar-me políticament i treure’m de la contesa política, la qual cosa és il·legal”, ha afirmat aquest dilluns en un missatge a les xarxes socials. “Tot se sap al final i la història m’ABSOLDRÀ davant tal injustícia i exabrupte judicial, no contra Realizando metas, sinó contra la voluntat democràtica de tot un país que vol elegir lliurement els seus governants i no al que li vol imposar el govern il·legalment”, ha afegit.

L’acollida de Martinelli a l’ambaixada ha tensat les relacions diplomàtiques entre Panamà i Nicaragua. La cancelleria panamenya ha cridat l’atenció al govern de Daniel Ortega per la manera en la que l’expresident intenta busca incidir en la política del país centreamericà des de la seu diplomàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats Units

La policia assalta la universitat de Califòrnia per desallotjar les protestes propalestines

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur del govern de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats nord-americanes

barcelona