Política

política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

Els republicans inicien la campanya retraient la “sociovergència” que avui s’ha “tornat a aliar” al Parlament

Junts reivindica la feina feta a l’europarlament en defensa del país i es proposa continuar-la

Ribera (PSOE) inclou l’independentisme entre les xacres, com el terrorisme, a superar

“Si Puigdemont acorda la seva presidència amb el PSC, que és imprescindible, ERC no ho bloquejarem. Però que es posin d’acord, primer ells i després nosaltres”. Ras i curt, la candidata republicana en les eleccions europees, Diana Riba, ha iniciat aquest vespre la campanya marcant també el perfil del partit davant les negociacions per a la constitució de la mesa del Parlament i la investidura d’un nou president de la Generalitat que hi transcorreran en paral·lel. No ha estat casual l’apel·lació, a més, després que al matí “la sociovergència s’ha aliat” al Parlament, segons ha denunciat, per fer caure el decret del govern per regular el lloguer de temporada i el d’habitacions. Davant les necessitats que té la ciutadania, “les respostes no les donen els partits que han fet oposició al govern republicà i de progrés, i que avui al Parlament han votat en contra de la gent”, ha renyat també el president d’ERC, Oriol Junqueras, que ha reivindicat també, vista la coalició Ara Repúbliques que ha bastit amb EH Bildu, el BNG i Ara més, entre altres, que “ningú” és capaç de construir “unes aliances tan amples i tan obertes”, i uns projectes polítics “tan oberts i inclusius” com el seu partit.

En el míting inicial de campanya a Badalona, en tot cas, Riba ha admès que el moment “no és fàcil” per a ERC ni per a l’independentisme després de la desfeta del 12-M, però tampoc per al progressisme en general. “Estem davant una internacional ultra d’extrema dreta preparada per assaltar el poder a Europa i arrasar amb tots els avenços aconseguits pels que ens han precedit”, ha alertat. Pel seu cantó, el número 4 de la candidatura, Tomàs Molina, que s’estrenava en un míting de campanya, ha reivindicat el republicanisme i europeisme d’ERC, i ha indicat que vol anar a Europa, entre altres, a defensar el català a les plataformes audiovisuals del futur o a “intentar posar TV3 a Eurovisió”.

Tot i que estava anunciada, la secretària general, Marta Rovira, no ha participat finalment en el míting d’avui, en què, si bé no hi ha intervingut, era present a primera fila el president en funcions, Pere Aragonès, a més de bona part dels seus consellers.

Junts reivindica la feina

Entretant, Junts, que va guanyar a Catalunya en les anteriors eleccions europees el 2019, ha donat el tret de sortida a la campanya amb un acte a la biblioteca del Fort Pienc de Barcelona, en què el seu candidat, Toni Comín, s’ha proposat “continuar la feina feta a l’exili” amb el president Carles Puigdemont. “Anirem a Europa a seguir lluitant i a seguir guanyant, a seguir construint aliances a favor del dret a l’autodeterminació, i a defensar la legitimitat del procés d’independència”, ha subratllat. Comín, que ha destacat la tasca ja feta en aquest sentit en els últims anys a “l’altaveu” que ha estat el Parlament Europeu, també s’ha compromès a defensar el català i el corredor mediterrani.

Puigdemont, pel seu cantó, ha fet una crida a votar Junts davant els que volen “espanyolitzar” la campanya a Catalunya, en al·lusió a les “batalles domèstiques” del PSOE i el PP. “Davant els esforços d’espanyolitzar tenim el deure d’europeïtzar”, ha etzibat. A més, ha fet una crida als indecisos que mirin tota la feina que s’ha fet des de les institucions europees per decidir-se a anar a votar. En aquest sentit, ha reivindicat la independència de Junts dins la cambra, on no ha format part de cap gran grup ideològic, fet que li ha permès sempre “aixecar el dit en nom dels interessos de Catalunya”. En l’acte també hi han participat, entre altres, els números dos i tres, Neus Torbisco i Aleix Sarri, a més de la presidenta, Laura Borràs, i el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Pel seu cantó, tant el PSC com els comuns s’han reivindicat en els seus mítings inicials com el millor vot per parar els peus a l’extrema dreta. En l’inici de campanya socialista a nivell estatal, la cap de llista Teresa Ribera va reivindicar el paper de José Luís Rodríguez Zapatero i de Pedro Sánchez en la diplomàcia i els conflictes mundials. Va ubicar-hi, però, tota mena de conflictes i xacres, incloent el procés català, entre les “guerres injustes, terrorisme, conflictes, independentismes i ruptures de convivència” que caldria superar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en una explosió a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona