Política

guerra a gaza

Espanya se suma a la causa de Sud-àfrica contra Israel per genocidi en el TIJ

Ho ha anunciat el ministre Albares en roda de premsa

El ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha anunciat aquest dijous al matí que Espanya se sumarà al procés obert contra Israel en el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) arran de la guerra a la Franja de Gaza. Un procés que va néixer arran d’una demanda de Sud-àfrica i en el qual s’investiga si Israel està comenten un genocidi a l’enclavament palestí.

Un pas que, segons ha afirmat el cap de la diplomàcia espanyol, té com a objectiu donar suport a les actuacions d’aquest tribunal amb seu a La Haia (Països Baixos) i les seves mesures cautelars, que són d’obligat compliment, perquè penja d’ONU.

Albares no s’ha volgut pronunciar sobre un element clau d’aquest procés, l’acusació de genocidi contra Israel. “Espanya no es pronuncia sobre el delicte en si”, ha dit, perquè això “ho dirà el tribunal”, segons recull l’ACN. El ministre tampoc ha avançat si l’executiu retirarà o no l’ambaixadora a Israel, però ha recordat que les relacions internacionals es regeixen pel principi de reciprocitat.

El govern espanyol ha fet aquest anunci en una convocatòria d’urgència a la premsa per part del Ministeri d’Estrangers. Albares ha afirmat que aquest és un pas que l’executiu espanyol feia setmanes que estava estudiant i que ha decidit fer-lo ara després dels “esdeveniments dels últims dies” en l’operació militar d’Israel a Gaza.

Ha afirmat que per a Espanya ha estat “definitiu” el fet que Israel “no està complint” les mesures cautelars dictades pel Tribunal de l’ONU, que entre altres passen per aturar l’ofensiva a Rafah i permetre l’assistència humanitària a la població civil. Segons Albares, l’objectiu de la mesura és “que la pau torni a Gaza i Orient Mitjà”, que “es respectin mesures cautelars” i “donar suport al tribunal en la seva tasca”. També “enfortir el paper de les Nacions Unides” i avançar en la “solució dels dos estats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’augment de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona
Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

Barcelona
Unió Europeu

Acaba sense acord la cimera per renovar els alts càrrecs comunitaris

Barcelona
política

Rull apunta que dimarts no hi haurà investidura

barcelona