Política

Àfrica

Ramaphosa, reelegit president de Sud-àfrica després del pacte entre els dos grans partits

El Congrés Nacional Africà i la liberal Aliança Democràtica anuncien un govern de coalició que deixa fora a l’expresident Zuma i l’esquerra radical

És la primera vegada que l’històric partit de Mandela no governa en solitari des del 1994

El president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, ha estat reelegit per a un segon mandat de cinc anys tot i que en les eleccions generals del 29 de maig passat el seu partit, el Congrés Nacional Africà (ACN, per la seva sigla en anglès), va perdre la majoria absoluta per primera vegada des de la seva arribada al poder el 1994.

Ramaphosa va obtenir la confiança del Parlament per mantenir-se en el càrrec gràcies a un acord previ entre els dos partits tradicionalment antagònics en el país: l’ANC de Nelson Mandela i la fins ara opositora Aliança Democràtica (AD). En un gest sense precedents, el partit de centreesquerra que va lluitar contra el règim segregacionista de l’apartheid i la liberal Aliança Democràtica, una formació estretament vinculat a les elits econòmiques i exponent de la minoria blanca del país, van acordar treballar junts en un govern d’unitat nacional. L’acord deixa fora el partit de l’expresident Jacob Zuma, uMkhonto We Sizwe (MK) i el de l’esquerra radical Lluitadors per la Llibertat Econòmica (EFF), que van ser la tercera i la quarta formació més votades en les eleccions.

Ramaphosa, cinquè president de Sud-àfrica, va obtenir el suport de 283 diputats dels 339 que van participar en la votació al Parlament, mentre que l’altre nominat, el líder dels Lluitadors per la Llibertat Econòmica, Julius Malema, va rebre 44 vots i els dotze restants van ser declarats nuls, en una sessió que va allargar-se més de dotze hores.

En les seves primeres paraules com a president electe, Ramaphosa ha promès al seu país “treballar junts” amb altres partits i buscar el “bé comú”. “Els resultats electorals han deixat clar que el poble de Sud-àfrica espera que treballem junts per satisfer les seves necessitats, trobar punts en comú i superar les noves diferències pel bé comú del país”, ha dit Ramaphosa en declaracions davant el Parlament aquesta matinada hora catalana i recollides per l’agència Efe. “Aquest és un nou capítol històric en la vida del nostre país”, ha afegit el mandatari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Torrentà relleva Cañigueral com a delegada del Govern a Girona

GIRONA
educació

L’alumnat català de 15 anys, per sota la mitjana estatal en pensament creatiu

barcelona

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’augment de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona
Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

Barcelona