Política

ESTATS UNITS

Creix la pressió a Biden perquè es retiri de la cursa presidencial

El líder s’hauria plantejat la renúncia, però la seva portaveu ho nega

La pressió sobre Joe Biden perquè renunciï a la cursa presidencial no para de créixer des de la seva pobra actuació en el debat de la setmana passada contra Donald Trump, que el líder demòcrata ha atribuït aquest dimecres a la fatiga provocada pels viatges internacionals efectuats els dies previs al gran duel televisat.

“No vaig ser molt intel·ligent. Vaig decidir viatjar per tot el món un parell de vegades i passar per uns 100 fusos horaris. abans del debat. No vaig fer cas al meu equip i quan vaig tornar gairebé m’adormia a l’escenari. Això no és una excusa, però és una explicació”, ha declarat en un acte de campanya a Virginia.

Les paraules de Biden intenten contrarestar el malestar creat dins les files demòcrates per les possibilitats del seu candidat de guanyar les eleccions del 5 de novembre, mentre pren força l’opció de la vicepresidenta, Kamala Harris, com a possible relleu. El president, que, segons el New York Times (NYT), hauria sospesat amb el seu cercle privat les opcions de continuar o no amb la seva candidatura, ha rebut diverses crides a retirar-se de la cursa, inclosa la de dos congressistes demòcrates, mentre un darrer sondeig del NYT amplia l’avantatge de Trump a sis punts, el més ampli fins ara.

Els dubtes es multipliquen tot i els intents de la portaveu de Biden, Karine Jean-Pierre, que aquest dimecres ha negat de manera rotunda que el president consideri la renúncia a la cursa electoral.

La portaveu ha insistit en el jet-lag que patia Biden i hi ha afegit que també estava refredat , però ha assegurat que treballa a ple rendiment i amb els actes de campanya.

“No va ser la seva millor nit”, ha reconegut Jean-Pierre amb relació al debat de la setmana passada amb Trump, “però no oblidem tota la seva gestió i que continuarà treballant per al poble nord-americà”.

El president té previst reunir-se aquest dimecres a la Casa Blanca amb governadors demòcrates per reivindicar que està en condicions de mantenir-se en la cursa electoral.

Dimarts, Lloyd Doggett va ser el primer membre demòcrata de la Cambra de Representants a demanar públicament la retirada de Biden. El mateix vespre, un assistent de la cambra va assegurar que hi ha almenys 25 congressistes demòcrates disposats a fer una crida pública en el mateix sentit.

Aquest dimecres un altre congressista, Summer Lee, ha proposat que la vicepresidenta, Kamala Harris, el substituís en la cursa electoral. “El temps no juga a favor nostre”, hi ha afegit en una entrevista radiofònica.

Un sondeig de Reuters/Ipsos d’aquest dimarts indica que un de cada tres demòcrates opina que Biden hauria de posar fi a la seva campanya després del debat d’Atlanta, en què va donar mostres de debilitat física i mental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

El partit de Le Pen s’allunya més de la majoria absoluta

barcelona
regne unit

Starmer comença a nomenar els membres del seu govern

barcelona
política

La sentència del TJUE sobre l’escó de Puigdemont i Comín es publicarà el 26 de setembre

barcelona
pròxim orient

l’Iran estén fins a la mitjanit la votació en la segona volta de les presidencials

barcelona
rússia

L’opositor rus Karà-Murzà ha estat traslladat a un hospital penitenciari

barcelona
parlament europeu

Vox abandona Meloni pel nou grup d’Orbán a l’Eurocambra

barcelona
guerra a gaza

Israel envia una delegació a Qatar per discutir la nova proposta de treva de Hamàs

barcelona
pròxim orient

Israel aprova la construcció de 5.295 habitatges a la Cisjordània ocupada

barcelona

L’Ajuntament reconeix la trajectòria de Jordi Orobitg i M. Antònia Batlle

LLORET DE MAR