El sisè PIB per càpita més alt
Parets del Vallès s’apropa als deu quilòmetres quadrats i està entre els municipis amb un PIB/càpita més alt
Per la seva situació estratègica, a prop de Barcelona, de l’AP-7 i de la C-17, és un important pol industrial
Des del 1983, sempre hi ha governat el PSC, tret d’una curta etapa el 2019, en què ERC va pactar amb SEAP
El municipi de Parets del Vallès es troba a la vall baixa de la riera del Tenes, abans de desguassar al riu Besòs, al sud-oest del Vallès Oriental. Està situat a només 7 quilòmetres de la capital de la comarca, Granollers, i a 24 de Barcelona. De fet, els terrenys de la banda dreta de la riera del Tenes, estan dins de l’espai natural de Gallecs i són propietat de l’Incasòl, un espai natural que comparteix amb d’altres municipis, com ara Mollet i Santa Perpètua de Mogoda, i on el Consorci de Gallecs està desenvolupant un projecte d’agricultura ecològica.
És una ciutat petita (no arriba als 20.000 habitants) i, a més a més, té poc territori (s’acosta als 10 quilòmetres quadrats). El municipi té diferents nuclis: el Barri Antic, al voltant de l’església situat a dalt d’un petit turó; l’Eixample, sorgit als anys trenta dins d’un projecte urbanístic i que és el més habitat; el barri de l’Escorxador i el de Can Cerdanet, a més dels veïnats de Can Volart i Can Riera.
Parets té un bon emplaçament estratègic i una bona xarxa de comunicacions: està situat a prop de l’AP-7 de Barcelona a la Jonquera, de la C-17 de Barcelona a Vic, de la carretera local que duu a Bigues i de la comarcal de Sabadell a Granollers, un fet que ha afavorit el seu desenvolupament industrial a partir dels anys seixanta. Pel centre de la ciutat passa l’R3 de Rodalies, que va des de l’Hospitalet de Llobregat fins a Puigcerdà i que en molts trams és d’una única via. L’any passat, es va començar a executar les obres per poder dur a terme el desdoblament des de Mollet, passant per Parets i fins a Centelles, un fet molt demanat i esperat pel territori. A més a més, una part del circuit de Barcelona-Catalunya, més conegut com a circuit de Montmeló, està dins del terme de Parets.
El sisè PIB per càpita més alt de Catalunya
La ciutat destaca des de fa anys per encapçalar els llistats dels municipis catalans amb el PIB per càpita més alt. Segons les darreres dades de l’Idescat, del 2021, amb 74.184 € per càpita, ocupa el sisè lloc al rànquing. Una posició que ha anat davallant, atès que el 2018 era el quart municipi per sobre dela mitjana catalana. La raó d’aquesta xifra es deu a la important potència dels polígons i les empreses que hi ha al municipi. El 2023, tenia 304 hectàrees de sòl industrial, en 12 polígons: Llevant, Can Volart, Eixample Industrial, Sector Mollet, Sector Z, Sector Autopista, Sector Iveco, Can Pepet i Nutrexpa, Circuit, Nordest i Can Guitet. Segons les darreres dades publicades per l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Oriental, hi ha 555 empreses, el 76,22% del sector serveis, el 14,23% de la indústria i el 9,55% de la construcció. Al municipi hi ha Danone, que tancarà la planta a finals del 2024, però també hi ha Grifols, l’alemanya Freudenberg, dedicada als components de l’automòbil i que va renovar les instal·lacions a començaments del 2024, i Idilia Foods Nutrexpa, entre moltes d’altres.
Evolució política
Després de la dictadura, en temps de la democràcia, a Parets hi ha hagut sempre governs d'esquerres. El 1979, Rosa Martí i Conill va encapçalar el govern d'Unió d'Esquerres de Parets (UEP), i ja a les segones, va passar a liderar el govern del PSC com a independent, i des d'aquí governs socialistes encadenats fins al 2019. En aquell moment, Esquerra Republicana va pactar amb Sumem Esquerres a Parets (SEAP) i va ser 19 mesos al govern. El 2021, arran d’una moció de censura de SEAP, fins al moment socis d’ERC en el consistori, i el PSC, Francesc Juzgado Mollà, actual alcalde de Parets, va aconseguir l’alcaldia. Un càrrec que va tornar a revalidar el 2023, en pactar amb els seus socis de Sumem. L’any 2023, tant ERC com el PSC van aconseguir 7 regidors, els republicans amb el 31,3% dels suports i els socialistes amb el 30,86%, però, per les aritmètiques i les enteses locals, el PSC i SEAP van tornar a pactar.
Municipi amb preus tensionats
Parets del Vallès es troba en una àrea amb una demanda residencial forta i és en el llistat dels municipis declarats zona de mercat residencial tensionat, on es regula el preu màxim del lloguer. El municipi només disposa d’un 3% del seu parc edificat destinat a polítiques socials i, segons les previsions del pla territorial sectorial d’habitatge (PTSH), que es troba en tramitació, l’any 2024 s’hauria d’haver assolit el 15%. Per afavorir arribar a aquestes xifres, l’Incasòl, que depèn del Departament de Territori, ha comprat per 2,1 milions d’euros dos terrenys a Parets del Vallès, per construir-hi 116 habitatges públics a preu assequible de compra i de lloguer, així com equipaments i zones verdes. Un se situarà a l’oest de la carretera de Barcelona, a la zona coneguda com el plàtan, i l’altre a l’est de l’avinguda de Catalunya, a prop del pavelló esportiu municipal, i concentrarà els equipaments i el gros dels espais lliures. A banda de la inversió inicial de compra dels terrenys, caldrà afegir-hi el cost de construcció dels habitatges. Per poder edificar els pisos caldrà tramitar un pla de millora urbana (PMU), que ha de redactar el Departament de Territori en coordinació amb l’Ajuntament, que possibiliti construir habitatges socials i obtenir sòl per a equipaments. Tota la tramitació ha d’estar enllestida per a finals del 2025.
També el 27 de juny, l’Incasòl, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Parets van subscriure un conveni per construir almenys 58 habitatges de lloguer assequible a la zona central. Són dues parcel·les municipals que es cedeixen a l’Incasòl perquè hi pugui construir els edificis, amb una inversió estimada de 8,5 milions d’euros. Tant l’Ajuntament com l’Agència de l’Habitatge de Catalunya col·laboraran en la definició dels criteris d’adjudicació. Així, el 25% dels pisos es reservaran a menors de 35 anys i l’Ajuntament també podrà reservar un màxim del 10% dels habitatges per atendre necessitats socials. L’Agència serà l’encarregada d’adjudicar els habitatges i també de mantenir-los. A Parets, hi ha no arriba a una vintena d’habitatges protegits, i amb les dues operacions, es mira de canviar la situació.
A Parets, com a Mollet del Vallès, que té l’Escola de Policia de Catalunya, per la proximitat, ha augmentat tant la demanda com el preu dels pisos de compra i de lloguer.