Política

Segon incompliment

El debat del finançament

Després del 9 d’agost, arriba el segon incompliment del govern espanyol en matèria de finançament en esgotar-se avui el termini que la vicepresidenta de l’executiu central, María Teresa Fernández de la Vega, i el president d’Iniciativa, Joan Saura, havien pactat per tancar un acord sobre el nou finançament per a Catalunya. La direcció ecosocialista debatrà avui, en la reunió habitual dels dilluns de la secretaria política, quines mesures pren i a quins nivells.

La cúpula d’Iniciativa, segons fonts de la formació, prepara una declaració de resposta a aquest incompliment, que el líder de la formació donarà a conèixer públicament després de la reunió de la secretaria. ICV estudia si deixa palès també el seu malestar al Congrés de Diputats, a través d’alguna iniciativa del diputat Joan Herrera. Alguns dirigents apunten que podrien acabar demanant explicacions al cap de l’executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero, però que caldria veure quina és la fórmula parlamentària que fan servir.

Compareixença
El PSOE, a través de De la Vega, es va comprometre a accelerar les converses sobre finançament entre l’executiu central i el català i a buscar una entesa en un termini de tres mesos a canvi que Iniciativa retirés la seva petició de compareixença de Zapatero a la diputació permanent de la cambra baixa. ICV volia que el cap de l’executiu central informés a l’estiu sobre per què no s’havia tancat un acord en el termini legal que marca l’Estatut, i que es va esgotar el 9 d’agost, per concretar el finançament que preveu el nou marc d’autogovern. Iniciativa va fer marxa enrere i les explicacions les va acabar donant el ministre d’Economia, Pedro Solbes.

De la Vega i Saura havien teixit l’entesa en una reunió el 17 d’agost a Vilanova i la Geltrú. La trobada no va agradar a PSC i ERC, que es van afanyar a puntualitzar que no era un acord entre governs, sinó de partits.

Per algun dirigent d’ICV, ara les coses tornen al punt on eren a l’agost. Els ecosocialistes consideren que De la Vega haurà de reflexionar. Així ho va apuntar Jaume Bosch, el portaveu del grup parlamentari d’ICV-EUiA, durant la sessió de control al govern de dimecres passat.

Dos escenaris
Bosch va recordar que De la Vega s’havia compromès a assolir un acord abans de finals de mes i alertava que si s’incomplia es demostraria que o “va mentir per sortir d’una situació parlamentària incòmoda o no pinta res a l’executiu”. Dit això, va afegir que una persona que “presumeix de profundes conviccions democràtiques haurà de reflexionar sobre aquesta pèrdua de credibilitat”.

Davant el nou compromís de l’executiu central de tancar un acord abans de finals d’any, la formació de Saura ja ha deixat palès que són partidaris d’una actitud ferma i decidida per aconseguir un bon acord que sigui aplicable l’1 de gener i que permeti destinar els nous recursos a incrementar les partides socials. El líder del PSC, José Montilla, va recordar dissabte al seu partit que “és fonamental” que el nou finançament entri en vigor l’any que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.