Política

política

Illa i Collboni desbloquegen temes pendents

El president de la Generalitat, Salvador Illa, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es van reunir ahir per desbloquejar i actualitzar diversos temes pendents entre les dues administracions. Demostrant la bona relació que hi ha actualment a banda i banda de la plaça Sant Jaume, van acordar, entre altres coses, reprendre la construcció de 637 pisos protegits ja compromesos amb l’anterior govern en un conveni que preveu la construcció de fins a 1.700 nous pisos en solars cedits per l’Ajuntament. L’alcalde també va posar sobre la taula 1.900 habitatges més en terrenys cedits pel Consorci de la Zona Franca. En aquest cas, va assenyalar que l’Incasòl hauria de ser un dels promotors principals, però no l’únic, i va esmentar també l’Estat. Ara, el consistori i l’executiu han acordat desbloquejar de manera “immediata” la construcció de 637 pisos en 11 dels 27 solars municipals.

El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, va explicar que aquest setembre es tiraran endavant els concursos d’arquitectura dels primers 11 solars per tal de desbloquejar la construcció dels primers 637 pisos. Aquesta primera fase de concursos tindrà un cost de dos milions d’euros que assumirà la Generalitat. En total, l’executiu preveu que la construcció dels 1.700 habitatges tingui un cost de 82 milions d’euros. “Estan garantits els diners per fer habitatges”, va assenyalar Dalmau, que va subratllar que el nou executiu “complirà l’acord” i que els concursos d’arquitectura han de garantir la posada en marxa dels projectes.

Al seu torn, Collboni va defensar que l’habitatge és la “prioritat número u” del consistori. “És obvi que en matèria d’habitatge la inversió –per part de la Generalitat– va ser pràcticament inexistent”, va lamentar l’alcalde.

D’altra banda, Collboni també va dir que el consistori ha començat a “estudiar la promoció” dels habitatges que es faran en els solars cedits pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Per ara, es preveu que en aquests solars es puguin construir fins a 1.900 habitatges protegits. Segons l’alcalde, en el darrer any Barcelona “ha doblat” el potencial de construcció d’habitatge protegit.

Decret de pisos turístics

També pel que fa a l’habitatge, l’alcalde de Barcelona va reiterar el seu compromís de prohibir els 10.000 pisos turístics a la ciutat a partir del 2028 i, segons va explicar, ha demanat al president del govern que “blindi” el decret de pisos turístics que dona empara legal a aquesta mesura del consistori. “El president s’hi ha compromès”, va assegurar.

Línies de metro

En la trobada també es va acordar mantenir el compromís adquirit en l’acord de pressupostos entre ERC i el PSC pel que fa a l’extensió de les línies de metro de la ciutat. Per l’alcalde, es tracta d’una “necessitat” per a la capital, però també per a tot l’àmbit metropolità. Així, el govern d’Illa s’ha compromès a prolongar l’L1 fins a Badalona, l’L3 fins a Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern, i l’L4 fins a l’estació de la Sagrera, així com culminar les obres de l’L9. En relació amb la mobilitat, Collboni també va expressar la seva “satisfacció” perquè el nou executiu hagi reactivat la comissió tècnica sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat. “És molt important per al futur de Barcelona”, va sentenciar.

Finalment, les dues administracions han acordat augmentar “substancialment” la taxa turística als creuers que fan escala a Barcelona i s’hi estan menys de 12 hores. Es tracta d’una petició feta per Collboni, que vol eliminar el límit de 4 euros actual per persona i dia, i que s’haurà de tirar endavant a través dels pressupostos de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Trump, sa i estalvi després de registrar-se un tiroteig prop del seu camp de golf a Florida

barcelona
guerra a gaza

Un míssil balístic disparat des del Iemen activa les alarmes en el centre d’Israel

barcelona
amèrica del sud

L’arrest de dos bascos a Veneçuela eleva el nivell de la crisi diplomàtica

barcelona

Caça major contra l’amnistia

Barcelona
política

Núria Navarro, nova diputada del PSC al Parlament de Catalunya

girona
Dídac Manresa Molins
Alcalde de Breda (ERC)

“Un dels objectius de legislatura és enllestir la redacció del POUM”

Breda
Política

El sentiment de catalanitat va a la baixa

Barcelona
amèrica del sud

Veneçuela deté dos bascos acusats de conspirar contra Maduro

barcelona
estats units

Trump promet deportacions a la ciutat sacsejada per les mentides

barcelona