Política

Política

Les aliances a Santa Perpètua

Forma part de l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes amb cinc municipis més

L’executiu local està format per Santa Perpètua en Comú, amb deu regidors, i ERC, amb quatre

S’aprova per majoria en el ple de setembre el primer pla d’actuació municipal, amb més de 300 accions

Isabel Garcia, que va rellevar Pere Bufí, acumula cinc mandats al capdavant del consistori
Reclamen millores a l’R8, l’R3, la B-140 i l’AP-7 per afavorir una mobilitat més sostenible

Tot i pertànyer al Vallès Occidental, Santa Perpètua de Mogoda es troba a 14 quilòmetres de Barcelona i a tocar de Mollet i la Llagosta, dos municipis del Vallès Oriental. Aprofitant la seva situació geogràfica, el municipi ha bastit ponts amb altres ciutats vallesanes com ara Caldes de Montbui, Sentmenat, Palau-solità i Plegamans, Polinyà i la Llagosta, les que formen l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes (Amerc), sorgida l’any 2014 per potenciar el desenvolupament empresarial i industrial i la creació d’ocupació en un corredor estratègic on hi ha una important concentració d’empreses i polígons. L’Amerc representa un territori de més de 90.000 habitants on es concentren 33 polígons, amb unes 3.100 empreses i més de 55.000 llocs de treball. A Santa Perpètua, que té una superfície de poc més de 15 hectàrees, se supera la desena de polígons. Aquest setembre, els sis batlles de l’Amerc han commemorat els deu anys d’història fent-ne una valoració positiva i anunciant l’elaboració d’un pla estratègic per definir nous reptes de futur, però també les accions a dur a terme. L’aposta per col·laborar amb altres municipis també s’ha fet palesa aquest 2024 amb la signatura d’un acord, juntament amb Mollet i la Llagosta, amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per fer un estudi pioner de la qualitat de l’aire que permeti identificar les fonts dels episodis de contaminació atmosfèrica amb pudors que pateixen i que s’allargarà fins al 2028. En el marc d’aquest conveni, només durant l’estiu el consistori ha recollit una setantena d’avisos de ciutadans. I és que la qualitat de l’aire és una de les preocupacions d’un municipi a tocar de l’AP-7, amb alta densitat de trànsit, i amb una notable presència d’indústries.

La millora de la mobilitat és una altra de les principals preocupacions a la ciutat i ha derivat en reivindicacions. Per exemple, arribar-hi per la carretera B-140 des de Sabadell, que es troba a només set quilòmetres, es pot convertir en un veritable maldecap a causa dels embussos diaris per l’alta concentració de vehicles que es desplacen entre polígons. De moment, s’estan tramitant diversos projectes per transformar la via que també suposen una millora d’accés a l’autopista. En l’àmbit ferroviari, amb la inauguració l’any 2022 de l’estació de l’R8 Santa Perpètua-Riera de Caldes, llargament reivindicada, es va fer un pas endavant, sobretot per als joves del municipi que estudien a la UAB. Encara, però, no s’ha complert amb l’augment de freqüències reclamat per augmentar-ne l’ús. També s’esperen millores per a l’R3; en concret, el consistori reclama un traçat, menys invasiu per al municipi, que converteixi la nova estació en intermodal i que uneixi les dues línies. Estan pendents, però, del Ministeri de Transports, que està elaborant l’estudi per desdoblar el tram entre Montcada i Reixac i Santa Perpètua.

En clau política, la ciutadania vota majoritàriament opcions d’esquerres. Tret dels quatre anys en què va ser alcalde el socialista Manuel Ruiz (2007-2011), el consistori sempre ha estat encapçalat per partits de la mateixa òrbita: PSUC, IC, ICV i els comuns. Durant 23 anys, va ocupar l’alcaldia Pere Bufí, i l’actual batllessa, Isabel Garcia, ja acumula cinc mandats, del 2003 al 2007 i del 2011 fins avui. En les darreres eleccions municipals, celebrades el maig de l’any passat, va irrompre al consistori un regidor de Vox malgrat que les forces d’esquerres (els comuns, el PSC i ERC) van ser majoria, amb 18 dels 21 regidors. Tot i que Santa Perpètua en Comú havia governat el municipi en els dos mandats anteriors amb els socialistes, aquest cop l’acord no va fructificar i van acabar fent coalició amb ERC, que mai havia estat a l’executiu i que, com el PSC, té quatre regidors. Al llarg dels anys, els acords també han estat possibles amb altres formacions, com és el cas de CiU. En aquest sentit, l’alcaldessa defensa que, a escala local, mana el tarannà de la persona i si hi ha un projecte comú que es vol tirar endavant. La fotografia de l’actual consistori es tanca amb un regidor del PP i un altre de Cs. Pel que fa a les eleccions catalanes i estatals, però, en els darrers comicis la força més votada ha estat el PSC. En canvi, els comuns es van situar en una sisena posició en les catalanes i en segon lloc en les estatals. Aquest fet posa en relleu el pes que té en clau local la figura de l’alcalde –abans, Bufí; ara, Garcia– i poder donar continuïtat als projectes al llarg del temps.

La ciutat disposa per primer cop d’un pla d’actuació municipal. En el ple de setembre, es va aprovar el PAM 2023-2027, derivat del pla de mandat elaborat pels comuns i ERC. Està dividit en cinc àrees i té divuit objectius estratègics i més de 300 accions. En el ple, el govern local va deixar clar que “no és només un full d’intencions”, sinó que es farà un seguiment del grau de compliment i servirà, entre altres coses, per afavorir la transparència. Va obtenir els vots a favor dels comuns, ERC, el PSC i el PP, el vot en contra de Vox i l’abstenció de Ciutadans. Al juliol, va ser el torn del pla d’inversions, amb una dotació inicial de 17,9 milions, que en bona part aniran destinats a millorar les instal·lacions esportives, però també a la rehabilitació d’edificis, instal·lació d’ascensors i eliminació de barreres al barri de Can Folguera Antic. Del mandat anterior, pel que fa a inversions, destaca la transformació del Vapor Arañó en el Museu del Treball i la Indústria Viva. És l’únic espai museístic a Catalunya que tracta de manera exclusiva el món del treball i la indústria.

Santa Perpètua de Mogoda és una ciutat que s’acosta als 26.000 habitants, distribuïts en vuit barris. Aquesta dada no ha variat gaire en els últims anys, però hi ha hagut un salt quantitatiu des de finals dels noranta. El 1998, hi havia 18.233 habitants. Té carrers amples i diverses zones verdes que fan que es pugui definir com una ciutat amable per al veí i per al visitant.

La història
De la unió dels pobles de Santa Maria l’Antiga i Santa Perpètua, va néixer l’any 1847 Santa Perpètua de Mogoda. Situada entre la riera de Caldes i el riu Ripoll, a la part central de la plana del Vallès, la ciutat disposava d’aigua abundant i terres fèrtils. La primera referència escrita de Mogoda data de l’any 990 i, pel que fa a Santiga, del 983. Cal anar molt més enrere per trobar els primers habitants de la zona. A Can Filuà, el barri més jove del municipi, s’han trobat restes dels pobladors pertanyents al període neolític. També hi ha mostres de la presència d’ibers i romans. Per exemple, es conserven restes de vil·les romanes tant a Santa Perpètua com a Santiga. Durant el període medieval, van néixer els més de 30 masos i masies localitzats al terme municipal, propis d’una societat agrícola. A finals del segle XIX, el model industrial pren forma. N’és una mostra el Vapor Arañó, que encara es pot visitar, però transformat en un museu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia