Política

guerra a europa

Biden, Scholz, Macron i Starmer es reuneixen a Berlín per parlar d’Ucraïna i l’Orient Mitjà

Els líders estatunidenc i alemany s’han reunit prèviament abans de fer-ho amb els seus correligionaris britànic i francès

El president dels Estats Units, Joe Biden, s’ha reunit aquest divendres a Berlín a quatre bandes amb el canceller alemany, Olaf Scholz; el president francès, Emmanuel Macron; i el primer ministre britànic, Keir Starmer, per a abordar el suport a Ucraïna i la situació a l’Orient Mitjà.

Els líders de França i el Regne Unit van arribar passat el migdia a la Cancelleria, on Biden i Scholz havien comparegut davant la premsa abans de celebrar una reunió tots sols i una altra acompanyats de les seves respectives delegacions.

En referència a la trobada a quatre bandes, conegut com a “Quad Europeu”, Scholz ha recalcat la seva importància durant la compareixença amb Biden, en la qual va ressaltar que aquest tipus de “converses d’alt nivell” són necessàries per a aconseguir “progressos substancials”.

Biden, per part seva, ha esmentat entre les seves prioritats, abans d’entrevistar-se amb el canceller alemany, la necessitat de subministrar a Ucraïna suport militar, financer i logístic en particular abans de l’“hivern dur” que s’acosta.

D’altra banda, la notícia de la mort del líder de Hamàs Yahya Sinwar a les mans de l’Exèrcit israelià, anunciada la vespra per Tel-Aviv i confirmada aquest divendres pel mateix grup islamista, serà un altre dels temes que centrin les converses del quartet.

Tant Biden com Scholz han manifestat aquest divendres l’expectativa que la mort de Sinwar –considerat per Israel com el cervell darrere dels atacs del 7 d’octubre– obri la porta a trobar un “camí a la pau” a Gaza.

Comiat

Es tracta de la visita de comiat de Biden abans que en dues setmanes i mitja s’enfrontin en les urnes la candidata demòcrata i vicepresidenta, Kamala Harris, i l’expresident i aspirant republicà, Donald Trump, i abans d’abandonar la Casa Blanca al gener.

L’impacte d’una possible victòria de Trump per a les relacions transatlàntiques i per a la guerra d’Ucraïna és motiu de preocupació a Berlín, segons ha reconegut aquest divendres el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, en el seu discurs en atorgar a Biden la més alta distinció civil alemanya.

Està previst que Biden abandoni Berlín a mitja tarda, després de només 19 hores en la capital alemanya, que visita per primera i última vegada com a cap de l’Administració estatunidenca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia