Política

orient mitjà

Hamàs confirma oficialment la mort del seu líder Yahya Sinwar

Fonts de l’organització afirmen que la seva pèrdua “només enfortirà encara més” al moviment

El grup islamista Hamàs ha confirmat oficialment aquest divendres la mort del seu màxim líder, Yahya Sinwar, al qual ha lloat com un “heroi màrtir”, després que Israel anunciés ahir la seva mort en un enfrontament amb soldats israelians en Rafah, sud de la Franja, un dia abans.

“Es va aixecar com un heroi com un màrtir, avançant sense retrocedir, desembeinant la seva arma, xocant i enfrontant-se a l’exèrcit d’ocupació al capdavant de les files, movent-se entre totes les posicions de combat, ferm i estacionat fermament en l’orgullosa terra de Gaza, defensant la terra de Palestina”, indica la necrològica de Hamàs sobre Sinwar.

El missatge, transmès pels seus canals oficials, també ha estat llegit en un videomissatge pel líder de Hamàs dins de la Franja de Gaza, Jalil al Faig, qui ha advertit que la seva mort “només enfortirà encara més” al moviment i ha promès que “l’ocupació aviat lamentarà” l’ocorregut.

La necrològica de Hamàs destaca a Sinwar com un “home noble i valent, que va dedicar la seva vida a Palestina”, que va morir com un “màrtir”.

També ressalta que des de la seva joventut va estar implicat en activitats gihadistes, que va passar 23 anys en una presó israeliana, i que va planificar l’operació “Inundació del Aqsa”, com Hamàs va batejar els atacs d’octubre de 2023 en les comunitats del sud d’Israel, que van causar 1.200 morts i 250 segrestats.

Hamàs assenyala que Sinwar se suma a una “llarga llista” de líders del grup assassinats per Israel, com el seu fundador Ahmad Yassin, Abdel Aziz Al Rantisi, Al Maqadma, Abu Shanab, Jamal Mansour, Jamal Salim, o més recentment, el que era el cap del grup, Ismail Haniyeh, assassinat en un atac atribuït a Israel el passat 31 de juliol a Teheran, o el seu adjunt, Saleh al Arouri, a Beirut el gener passat.

“El martiri del germà líder Yahya Sinwar i de tots els líders i símbols del moviment que el van precedir en el camí de l’orgull i el martiri, només augmentarà la força, solidesa i determinació del moviment Hamàs i la nostra resistència”, ha indicat el grup.

Nascut en 1962 en el camp de refugiats de Khan Yunis, sud de la Franja de Gaza, Sinwar va ser triat líder de Hamàs en l’enclavament en 2017 després de llaurar-se una reputació d’enemic acèrrim d’Israel i implacable amb els informadors i des del passat 6 de novembre era el màxim líder del grup, al qual es va unir amb 19 anys.

En 1989 va ser sentenciat a quatre cadenes perpètues a Israel per planejar el segrest i assassinat de dos soldats israelians i quatre palestins “col·laboracionistes”, però va ser alliberat en 2011 com a part del bescanvi de 1.047 presos palestins per la devolució del soldat israelià Gilad Shalit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia