Política

Vicenç Villatoro

Periodista i autor de la presentació del llibre “Les terceres vies a Europa”

“El cicle de les terceres vies dona el missatge que l’oposició va unida”

Ha escrit la presentació de la reedició de ‘Les terceres vies a Europa’, un llibre que es va publicar per primera vegada el 1975

Entre altres qüestions, destaca que “era tan rellevant que les conferències es fessin com també que no es prohibissin”

Les terceres vies a Europa
Presentació: Vicenç Villatoro
Editorial: Base
Pàgines: 191
Comen­cem pel títol. Per què “ter­ce­res vies” i per què la referència “a Europa”?
Es tracta d’un nom de camu­flatge. L’objec­tiu de tot el cicle no és tan sols pre­sen­tar tots els par­tits que s’estan con­fi­gu­rant a Cata­lu­nya de cara a una pos­si­ble tran­sició democràtica, sinó també dels espais ideològics que es con­fi­gu­ren a Europa. Estem en un esce­nari de Guerra Freda. Hi ha el bloc del Pacte de Varsòvia i, per una altra banda, una dic­ta­dura empa­ren­tada amb el que havien estat els règims tota­li­ta­ris der­ro­tats en la Segona Guerra Mun­dial. Les “ter­ce­res vies” són les que hi ha entre aques­tes dues opci­ons auto­ritàries, i són les democràtiques. El fet de subrat­llar expres­sa­ment el marc d’Europa també és una forma d’expres­sar la vocació euro­pe­ista. Estem en un moment en què el pres­tigi sen­ti­men­tal, ideològic i fins i tot econòmic d’Europa, lli­gat a la Comu­ni­tat Econòmica Euro­pea, és relle­vant.
Com s’explica que el gover­na­dor civil, que ales­ho­res era Rodolfo Martín Villa, donés permís per pre­sen­tar uns par­tits que eren il·legals i en un moment en què encara era viu el dic­ta­dor?
For­mal­ment, no és la pre­sen­tació d’uns par­tits. Són unes con­ferències d’intel·lec­tu­als orga­nit­za­des per l’Ins­ti­tut Catòlic d’Estu­dis Soci­als i que es fan en dos col·legis pro­fes­si­o­nals de Bar­ce­lona, el d’advo­cats i el d’arqui­tec­tes. Però a ningú se li escapa el caràcter del cicle. Per enten­dre aquesta auto­rit­zació, és molt impor­tant ana­lit­zar el con­text i el joc de for­ces. Estem molt a prop de la mort de Franco i en un moment en què a dins mateix del règim es mani­fes­ten opci­ons dife­rents, gai­rebé lam­pe­du­si­a­nes, que es poden resu­mir en dues: d’una banda, els que pen­sen que si no es can­via res pot pas­sar com a Por­tu­gal i que la gent passi pel damunt i hi hagi un canvi rup­tu­rista, i, de l’altra, els que opten per fer alguns can­vis i per­me­tre una tran­sició que no els expulsi de l’espai polític. Martín Villa, que vist des d’avui té un per­fil clara­ment vin­cu­lat a la vella guàrdia fran­quista, era un dels par­ti­da­ris de modi­fi­car coses per evi­tar que en un moment deter­mi­nat la rei­vin­di­cació popu­lar i el con­text inter­na­ci­o­nal els passés pel damunt. Per tant, Martín Villa mou aquesta peça d’escacs per con­ti­nuar jugant la par­tida, per no ser-ne expul­sat. L’accep­tació de les “ter­ce­res vies” forma part d’aquesta dinàmica interna del règim, de xoc entre el que es con­si­de­rava el “búnquer” i els sec­tors més aper­tu­ris­tes.
En aquell moment exis­tien mol­tes més opci­ons polítiques. De fet, sovint es parla d’una ”sopa de lle­tres”. Quins cri­te­ris pesen a l’hora d’esco­llir-ne sis?
El que es volia era repro­duir un mapa euro­peu con­ven­ci­o­nal, amb la democràcia cris­ti­ana, els libe­rals, els soci­al­demòcra­tes i els comu­nis­tes que han accep­tat les regles de joc democràtic. En el cas català, però, s’hi van afe­gir dues opci­ons més. D’una banda, perquè en l’espai soci­a­lista hi ha dues opci­ons molt clara­ment dife­ren­ci­a­des i que aspi­ren a repre­sen­tar aquest espai. Però hi ha un altre ele­ment impor­tant: l’espe­ci­fi­ci­tat del cata­la­nisme. Per això hi ha la presència de Jordi Pujol, que mesos abans havia lide­rat la for­mació de Con­vergència Democràtica de Cata­lu­nya.
Sobta l’absència d’algu­nes for­ma­ci­ons polítiques. Com s’explica?
Perquè deuen con­si­de­rar que estan fora d’aquest ven­tall d’espais ideològics més o menys comú en el marc euro­peu. Hi ha una for­qui­lla immensa de par­tits a l’extrema esquerra, però no són ”ter­ce­res vies”; és a dir, no cor­res­po­nen a espais ideològics relle­vants en el marc euro­peu. Després hi ha un altre fac­tor impor­tant, i és que el 1975 no hi ha la sen­sació que es man­tin­gui el sis­tema polític del 1936, quan s’han cele­brat les dar­re­res elec­ci­ons democràtiques, sigui per fac­tors demogràfics, sigui per la mateixa dinàmica dels par­tits. De fet, el 1977 es com­pro­varà que el sis­tema polític és total­ment nou res­pecte al del 1936.
Quina va ser la trans­cendència d’aque­lles con­ferències per al movi­ment anti­fran­quista? Jordi Solé Tura par­lava de “l’espe­rit del 12 de juny” en referència al mani­fest que van acor­dar els par­tits...
Al meu enten­dre, la trans­cendència és doble. D’una banda, s’envia el mis­satge que l’opo­sició va unida en con­tra del règim, des de la democràcia cris­ti­ana fins als comu­nis­tes, tal com també suc­ce­eix amb l’Assem­blea de Cata­lu­nya. L’altre mis­satge és que, tot i anar unida, és dife­rent, cadascú té una anàlisi i unes pro­pos­tes dife­rents per al país. Aquest doble mis­satge és d’una gran potència. Hi ha un acord que el pri­mer que cal acon­se­guir és la democràcia i després ja con­fron­ta­rem els nos­tres pro­gra­mes i ja deci­dirà la ciu­ta­da­nia quin par­tit governa. Si això s’hagués produït només a través d’unes con­ferències en un recinte tan­cat, la trans­cendència pot­ser hau­ria estat més limi­tada. També era l’expressió del que estava suc­ceint en molts altres àmbits, des dels col·legis pro­fes­si­o­nals fins al món labo­ral o veïnal. La soci­e­tat cata­lana del 1975 no es pot ima­gi­nar cap futur que no passi per unes elec­ci­ons lliu­res i uns drets fona­men­tals ple­na­ment reco­ne­guts.
I en l’àmbit social, quina reper­cussió van tenir? Ho dic perquè els mesos següents es van fer actes sem­blants arreu del país...
De seguida va que­dar clar que allò no era la presa del Palau d’Hivern, per dir-ho d’alguna manera. No és un acte mas­siu que canviï la dinàmica de les coses, però dona forma a un estat de coses que era el de la Cata­lu­nya d’aquell moment. Aquells anys imme­di­a­ta­ment poste­ri­ors a la mort de Franco no es poden resu­mir només en blancs i negres. És un moment d’una enorme com­ple­xi­tat, ple de mati­sos i de situ­a­ci­ons para­do­xals. A Ter­rassa, per posar només un exem­ple, el dar­rer ajun­ta­ment fran­quista té dos regi­dors de Ban­dera Roja esco­llits pel “ter­cio fami­liar”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.