Política

Mas i Duran es reuniran per intentar resoldre el que ja és una crisi estratègica de CiU

Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida intentaran tancar tots dos sols en una reunió la crisi estratègica que s’ha obert a CiU, causada pel pacte del líder d’Unió amb el president José Montilla per buscar una resposta unitària a la sentència del Tribunal Constitucional so-bre l’Estatut. CiU havia viscut abans debats d’aquesta transcendència, com el de la participació en el govern central, però cap com el del TC portava incorporada una data amb resposta inajornable. Aquesta és una gran diferència, molt distant de les epidèrmiques diferències personals entre Mas i Duran.

El president i el secretari general de CiU coincidiran avui a Madrid en una conferència que pronunciarà l’expresident Jordi Pujol, i ho podrien aprofitar per reunir-se. Tot i això, la trobada no estava ahir al vespre concretada.

Perfil alt o perfil baix
Les posicions estan molt definides. Mas i CDC són partidaris d’una resposta forta a la retallada de l’Estatut, i en fan d’això una aposta. Duran busca una reacció de perfil baix que no dificulti la possibilitat d’una entesa de CiU amb el PSOE a mitjà termini.
Mas va donar a entendre ahir clarament en una entrevista radiofònica que la resposta política a la sentència del TC és irrenunciable per a CDC. Segons fonts del partit, no es preveu que surti cap dirigent convergent contradient-lo, com confirma que fins i tot l’expresident Jordi Pujol està en aquesta línia. I per això la solució de la crisi estratègica és difícil. CDC no mourà peça, és una decisió presa, i la pilota queda ara en el terreny de Duran. Aquest va dir ahir que tots els partits hauran de fer renúncies si es pacta una resposta unitària, i va tornar a qüestionar la proposta de referèndum o eleccions anticipades de Mas. “De què em serveix dir que vull convocar eleccions si no les puc convocar jo, perquè és el president Montilla qui les ha de convocar? De què em serveix dir que vull convocar un referèndum si no penso abans què preguntaré en aquest referèndum?”, es va qüestionar el líder d’Unió.

A diferència d’Unió, CDC segueix molt molesta amb Montilla i el pressiona. El diputat Francesc Homs va acusar el líder del PSC de desitjar una sentència del TC que retalli l’Estatut, i que reculli les esmenes que va presentar el PSC al text. I Felip Puig va acusar el president de “traïdor” per haver estat el primer a anunciar aquestes esmenes. En canvi, Puig va evitar tota polèmica amb Unió i va ser comprensiu amb la cimera amb el PSC: “Reconec que en algun moment, des de CDC, hem picat l’ham”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona
Martí Majoral
Portaveu d’Alerta Solidària

“L’amnistia evidentment no esborra la repressió patida”

Barcelona

Els demòcrates, en pànic

Los Angeles