Política

Mas obre el catalanisme de la Casa Gran als immigrants

Política

El líder de CiU, Artur Mas, va presentar ahir un incipient nou catalanisme, en un original acte que va servir per obrir el projecte de la Casa Gran als immigrants. O com ara diuen a CDC “els nous catalans”. Amb un auditori Winterthur de Barcelona que va quedar petit, i que va obligar a instal·lar una pantalla gegant en una sala adjacent, centenars de subsaharians, magribins, llatinoamericans i asiàtics es barrejaven amb militants de tota la vida de CDC per anar a escoltar Mas. Mai CiU no havia fet un acte polític amb aquest perfil, amb una platea que semblava la d’un somrient plenari de l’ONU.

“Aquesta Casa Gran del Catalanisme també està oberta a vosaltres. És una casa per a gent d’esquerres, per a gent de dretes, per als qui han nascut aquí, per als qui van venir fa 50 anys i per als qui fa pocs anys que hi són”, va indicar el dirigent convergent.

Sis nouvinguts de diversos continents van fer una pregunta al secretari general de CDC dalt de l’escenari, per donar més dinamisme a l’acte. Mas no va fer així una conferència estrictament, sinó que va respondre als interrogants sempre convidant el nou català al seu costat. Cap de les persones que van plantejar qüestions a Mas semblava interessada en el dret a vot en concret, i en canvi algunes es preguntaven insistentment quan deixarien de ser considerades immigrants forasters. Mas va demanar un esforç d’integració, matisant que això no ha de significar que ningú perdi les seves arrels. Va posar com a exemple la seva dona, Helena Rakosnik, que té els orígens familiars a Múrcia i Txèquia.

Obama i Kennedy
Els únics referents que van aparèixer a l’acte van ser Barack Obama i John Fitzgerald Kennedy. La globalització condiciona fins i tot en això: eren els dos polítics coneguts potencialment per tots els assistents. “Sentir-se català no és simplement un regal, també és una conquesta que heu de fer”, va explicar Mas parafrasejant el president nord-americà assassinat en atemptat.

El líder de CiU va explicar els pilars bàsics del catalanisme amb voluntat pedagògica. Especial èmfasi va posar en el fet que Catalunya “no és una regió espanyola”, sinó una nació amb la seva identitat diferenciada. Se l’escoltaven aparentment atents subsaharians amb anorac i gorret de llana cofat, i magribins amb cuidada barba i barret islàmic.

Els militants de CDC no amagaven la seva sorpresa per la capacitat de convocatòria de l’acte. Molts dels nouvinguts venien de fora de Barcelona. I molts d’ells miraven amb simpatia el responsable d’immigració de CDC, Àngel Colom, que per a ells sembla obrir la porta per deixar de ser forasters algun dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies
REGNE UNIT

A la recerca de l’estabilitat britànica

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos eximits pel TC de la pena pels ERO

barcelona