Política

ERC anuncia una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat

El portaveu d'ERC al Congrés de Diputats, Joan Ridao, ha comunicat aquest dimecres al portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, que la seva formació presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat per al 2009 a causa dels "incompliments" de l'Estatut en inversions, per la manca d'un nou sistema de finançament, i perquè els comptes de Solbes "no responen a les necessitats de despesa social". Ridao també ha acusat l'executiu espanyol de "deslleialtat" amb el govern de la Generalitat perquè no destina les partides "no assignades" dels pressupostos del 2009 a fer realitat les inversions del Pla Catalunya dissenyat per la Generalitat.

Ridao i Alonso s'han reunit al Congrés dels Diputats en el marc de les converses que l'executiu espanyol i el PSOE mantenen aquestes setmanes amb les forces parlamentàries per provar de trobar suports per als pressupostos generals de l'Estat. I Ridao ha aprofitat la trobada per anunciar que avui per avui "ERC no té més remei que presentar una esmena a la totalitat" i que és "francament difícil" que els republicans acabin votant a favor dels pressupostos al llarg de la tramitació.

Un pressupost "opac"
El principal motiu de l'esmena a la totalitat, segons Ridao, és que el pressupost que deixa "a les fosques" els grups catalans, tant pel que fa a les inversions de l'Estat a Catalunya (hi ha 707 milions en partides no assignades) com pel sistema de finançament autonòmic que inclouen, ja que a manca d'acord sobre el nou mètode, apliquen el model del 2001.

Segons Ridao, el govern espanyol "no ha fet els deures", perquè fa mesos que hauria pogut negociar amb el sistema de finançament, i en canvi "el projecte només contempla una partida per dotar el fons de suficiència" que, a més, "decreix un 3%". El projecte de pressupostos, ha afirmat, no inclou cap "indici" pel que fa al model de finançament, i aquest fet "condiciona" la posició d'ERC.

"Deslleialtat" amb la Generalitat
Ridao també ha fet referència a les manifestacions que el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, ha fet aquest dimecres a la comissió de pressupostos del Congrés, on ha apuntat que l'executiu espanyol no destina les inversions no assignades dels pressupostos a fer realitat les peticions del Pla Catalunya de 4.776 milions elaborat per la Generalitat perquè "les inversions de l'Estat les decideix l'Estat". Segons Ridao, d'aquesta manera l'executiu espanyol diu clarament que no acull el total de les inversions que demana Catalunya i que "decidirà unilateralment" les que fa realitat.

Per Ridao es tracta d'una mostra de "deslleialtat institucional" perquè l'executiu omet l'acord que hi havia amb la Generalitat. "Avui sabem que el govern espanyol no compleix amb Catalunya perquè les inversions les decidirà l'Estat i es definiran, segons Ocaña, quan es pugui".

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Julian Assange, en llibertat sota fiança després d’haver arribat a un acord amb els EUA

barcelona
Estat francès

Bondy, perifèria parisenca mestissa

Bondy (França)
Cristina Ribas
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sant Gregori (ERC)

“Allarguem la mà a l’equip de govern per donar vida al poble”

Sant Gregori
Nerea García Guerrero
Cap de l’oposició a Badia del Vallès (Totes fem Badia)

“Les polítiques del PSC a Badia són molt continuistes”

Badia del Vallès
POLÍTICA

Denúncia de Junts per compres irregulars a la policia de Pineda

PINEDA DE MAR
Guerra a Europa

La UE aprova el primer lliurament a Ucraïna de fons originats pels actius russos

Barcelona
guerra a gaza

Calculen que uns 21.000 nens estan desapareguts a la Franja

barcelona
Estat espanyol

El jutge del cas Koldo rebutja cedir la investigació a la fiscalia europea

Barcelona
GIRONA

Salellas convoca una junta local de Segurerat pel tiroteig a Font de la Pólvora

GIRONA