Política

La tensió entre CDC i PSC eleva Duran als altars socialistes

L'estira-i-arronsa entre l'equip d'Artur Mas i el PSC per pactar la proposta catalana de finançament per negociar a Madrid ha deixat tocada la relació entre convergents i socialistes catalans, sempre travessada per la desconfiança, especialment des que Mas va pactar el text final de l'Estatut amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa. I mentre es mantenen els recels, els del carrer Nicaragua han virat ostensiblement cap al soci de CDC.

En els dos últims dies s'han bolcat en UDC, i particularment en el seu president, Josep Antoni Duran i Lleida, que dóna senyals de voler portar el grup de CiU al Congrés cap l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat proposats pel PSOE per al 2009. 

Per segon dia consecutiu, aquest dimecres els dirigents socialistes s'han desfet en elogis a Duran. Si aquest dimarts va ser Miquel Iceta qui va lloar el democratacristià, aquest dimecres ha sigut el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, qui l'ha definit com a "més fiable" que Artur Mas i l'ha lloat perquè "deixa la porta oberta" a pactar els pressupostos.

Ferran ha confirmat que PSC i Unió preparen una trobada entre dirigents socialistes i democratacristians, que no hauria de quedar-se en una reunió aïllada sinó que hauria de ser la primera plasmació del nou canal de diàleg entre els dos partits.

"Des del PSC sempre hem valorat d'una manera especial, en molts temes al llarg d'aquests últims anys, el sentit comú que s'ha posat a sobre de la taula amb major intensitat per part d'Unió, més que per part de CDC", ha assegurat.

Segons Ferran, amb els socialcristians "pot haver-hi divergència política, ideològica o de criteris, però Unió generalment sempre és Unió i té uns paràmetres d'actuació esperables", mentre que "amb CDC tenim un problema: un dia s'aixeca més sobiranista, un altre s'aixeca més pragmàtica".

"Des que va marxar l'expresident Jordi Pujol, hem vist una deriva en el discurs de CDC, en les seves formes d'actuació, en les seves actituds al Parlament, en el to", ha denunciat.

"Això amb Unió no passa. Duran generalment és regular, constant, explica les mateixes coses, dins dels seus paràmetres ideològics. I això li dóna un plus de seriositat i de confiança", ha reblat.

Segons l'opinió del portaveu socialista, "quan es negocien coses o es prenen acords, amb Duran els acords poden ser més estables o duradors, et pots fiar una mica més. De Mas i de CDC moltes vegades és difícil fiar-te. Apliquen allò d'on vaig dir blanc, ara dic negre".

A causa dels seus 77 anys d'història, "Unió té una continuïtat i una coherència en el discurs i en la relació que altres no tenen", segons Ferran, que dedicat més de cinc minuts a lloar el partit de Duran i Lleida i desacreditar Convergència.

"Mentre Mas ha insistit en no voler saber res dels pressupostos, Duran s'ha pronunciat de forma molt més raonable, defensant els seus interessos però sense tancar portes a ningú, que és el que ha de fer sempre un bon polític", ha remarcat el socialista.

Un exemple del seny d'UDC s'hauria produït la setmana passada, quan "Duran va demanar a Mas que flexibilitzés les seves posicions" per fer possible l'acord del tripartit català amb CiU sobre una proposta conjunta sobre finançament.

Ferran ha criticat que Mas busqui contínuament veure's reflectit en altres polítics de talla mundial: Bill Clinton en el seu moment, Nicolas Sarkozy o Barack Obama ara, el que demostra que el secretari general de CDC "té una vocació de nòmada polític".

Amb tot, segons Ferran, Mas "no ha evolucionat" i segueix agafat al "més pur neoliberalisme conservador" i entossudit a "retallar les polítiques socials".

"Hi ha gent dins de CiU amb les idees més clares i més diàfanes, però no és precisament Artur Mas, sinó algú que està viatjant en AVE més sovint que ell", ha dit Ferran, en al·lusió a Duran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.