europa
Els països bàltics es connecten amb èxit a la xarxa elèctrica europea
Lituània, Estònia i Letònia s’han integrat al sistema a través de Polònia l’endemà d’haver tallat els vincles energètics amb Rússia
Lituània, Estònia i Letònia s’han connectat amb èxit aquest diumenge a la xarxa elèctrica europea, l’endemà d’haver abandonat el sistema energètic rus. Ho ha anunciat el president de Lituània, Gitanas Nauseda, en una compareixença a Vílnius juntament amb els seus homòlegs d’Estònia i Letònia, Alar Karis i Edgars Rinkevics, respectivament, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen i el president de Polònia, Andrzej Duda
“La sincronització del sistema elèctric dels estats bàltics amb el sistema d’Europa Continental s’ha completat amb èxit. És un moment històric per a Lituània, Letònia i Estònia”, ha declarat Nauseda, que ha afegit: “Hem aconseguit una independència energètica total. El període de pressió política i xantatge finalment ha acabat”.
Els tres estats bàltics, que van formar part de la Unió Soviètica i ara són membres de la UE i de l’OTAN, s’han integrat a la xarxa europea a través de Polònia. Tots tres països volien abandonar la xarxa elèctrica russa d’ençà que Moscou va envair Ucraïna, el 24 de febrer de 2022.
Per posar fi a la dependència energètica russa s’han invertit 1.600 milions d’euros, majoritàriament fons de la UE. La invasió d’Ucraïna ha “transformat radicalment la percepció de les amenaces” de Rússia per a les infraestructures a Europa, ha dit el president lituà.
Diversos cables submarins de telecomunicacions han estat tallats en el mar Bàltic en els darrers mesos i alguns experts i dirigents acusen Moscou de lliurar una “batalla híbrida”, extrem que el Kremlin nega.