Política
El TS confirma 4 anys i mig de presó per a Borràs i li rebutja l’amnistia
El Tribunal Suprem ha confirmat els 4 anys i mig de presó per a l’expresidenta del Parlament Laura Borràs per prevaricació i falsedat documental en la contractació d’un conegut per tirar endavant el web de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) que ella dirigia. A més, rebutja la seva petició de beneficiar-se de la llei d’Amnistia ja que considera que no és aplicable a delictes de corrupció sense cap relació amb el procés.
D’aquesta manera la sala penal confirma la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a Borràs de 4 anys i mig de presó, 13 anys d’inhabilitació i una multa de 36.000 euros pels delictes de prevaricació administrativa, continuat de falsedat en document oficial i com a inductora d’un delicte continuat de falsedat en document mercantil, per “adjudicar de forma irregular a un conegut seu”, mitjançant 18 contractes menors, l’elaboració d’un portal web de la ILC, quan ella dirigia l’entitat entre el 2013 i el 2018, per un valor de 335.700 euros.
Amb aquesta resolució, la sala penal del Suprem desestima íntegrament el recurs de casació de Borràs en què qüestionava la proporcionalitat de la pena imposada argumentant que el TSJC va proposar en la sentència un indult parcial per rebaixar a dos anys la pena de presó, i en el vot particular discrepant d’una magistrada que reclamava una condemna menor.
El Suprem rebutja aquests arguments i considera proporcionada la pena imposada perquè “els fets provats s’emmarquen en una conducta inserida en la corrupció d’un funcionari públic que se situa al marge de la llei, la desobeeix i vulnera els principis” d’actuació de l’administració pública. “Emmarcats els fets en la corrupció és difícil atendre la consideració” sobre l’amnistia que Borràs va expressar en el recurs. El tribunal també desestima la vulneració del dret a la presumpció d’innocència.
Ara a Borràs només li queda la possibilitat de ser indultada pel govern espanyol per poder esquivar la condemna de presó i d’inhabilitació, tenint en compte la proposta del TSJC d’un indult parcial per reduir la pena.
Junts considera que la decisió del Tribunal Suprem és un “cas de lawfare.” “La justícia espanyola es va consolidant com el Guantánamo de la justícia europea, i aquest episodi ho confirma”, ha manifestat Jordi Turull en una compareixença urgent aquest dimecres, en la qual també ha valorat que la sentència és un “acarnissament.” El president del partit, Carles Puigdemont, ha reaccionat amb vehemència: “No hi ha ningú que amb un mínim sentit de la justícia pugui compartir aquesta decisió. La #TogaNostra continua impassible, desfilant al so de la partitura de la repressió ordenada des de la magistratura més alta”, ha dit en un missatge a X. Per a Puigdemont, és un “acarnissament tan bèstia i impropi d’un òrgan judicial independent que confirma la base política de la condemna”. El líder de Junts, que ha mostrat “tot el suport” a Borràs i la seva família, ha carregat també contra el “fanatisme de la inquisició espanyola en què alguns tristament han convertit el que hauria d’haver estat el tribunal més respectat del sistema judicial”.
Per la seva banda, Juan Fernández (PP) ha celebrat la decisió: “No esperàvem una altra cosa”. També ha acusat Borràs de “buscar subterfugis” per “deslliurar-se” de les penes. Joan Garriga (Vox) ha assegurat que “fraccionar contractes per afavorir amics és corrupció pura i dura” i que a Catalunya “qui la fa la paga”.