Guerra a Europa
Rutte demana als països europeus que aportin “propostes” per a la pau a Ucraïna
El secretari general de l’OTAN els diu que deixin de “queixar-se” sobre si han d’estar a la taula de pau
Anima els estats membres a gastar més per assegurar la capacitat de defensa pròpia
El secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, ha animat aquest dissabte al conjunt dels estats europeus a sumar-se al procés de pau a Ucraïna, però no des de la preocupació sobre el seu rol a les converses, sinó amb “propostes concretes”. També ha instat els socis europeus de l’Aliança Atlàntica a gastar més en defensa.
“Als meus amics europeus els diria que entrin al debat [sobre la pau a Ucraïna], que deixin de queixar-se sobre si estaran o no a la taula, i que presentin idees i propostes concretes”, ha assenyalat durant una intervenció a la Conferència de Seguretat de Múnic.
En aquest sentit, ha apostat per “augmentar la despesa” en defensa i assegurar que continua el entrenament i el subministrament d’armes” [a Ucraïna]. Però també ha animat a què plantegin “idees concretes”, com ara quines podrien ser “les garanties de seguretat” per a Kíiv. Rutte ha admès que el que veu ara entre els aliats europeus és que estant entrant “en la fase de planificació concreta” de com podrien contribuir al debat.
Després de les queixes d’alguns aliats europeus per les declaracions de representants de l’administració dels Estats Units sobre la guerra d’Ucraïna, Rutte ha assegurat que l’OTAN és “una gran família”, i que el compromís de Washington amb l’Aliança Transatlàntica és “total”.
També ha afirmat que els socis europeus i els nord-americans estan “absolutament d’acord” que la pau a Ucraïna ha de ser “duradora”. També ha destacat que al conjunt de l’OTAN hi ha el “compromís” d’assegurar que Kíiv estigui “en la millor posició possible durant les converses de pau”. A més, ha deixat que els socis coincideixen que la resolució del conflicte ha de prevenir que el president rus, Vladímir Putin, no tingui la temptació de tornar a llançar una ofensiva militar en territori europeu.
Rutte ha advertit que si el resultat de les converses és un “acord dèbil per a Occident”, això pot tenir un “gran impacte” donada la implicació en el conflicte de Corea del Nord, la Xina i l’Iran. El secretari general de l’OTAN ha avisat que si Occident no ho fa “bé” a Ucraïna, la Xina “pot intentar alguna cosa a l’Indopacífic”.
Més despesa en defensa
D’altra banda, Rutte ha donat la raó a l’opinió de la nova administració del president nord-americà, Donald Trump, de què els europeus han de gastar més en defensa. Segons ell, Estats Units diu el “correcte”: “No estem gastant prou”. “Senzillament, no és just si els països europeus de l’OTAN paguen menys per la defensa col·lectiva que els EUA”, ha assenyalat. I ha afirmat que als Estats Units “també els agradaria baixar els seus impostos o gastar més en educació, on el que vulgui gastar”.
No obstant, ha remarcat que l’increment de la partida de defensa no s’ha de fer perquè ho consideri just el president Trump, sinó perquè “ens hem d’adonar que hem de defensar-nos nosaltres mateixos”. I, segons ell, “no podrem defensar-nos nosaltres mateixos d’aquí a quatre o cinc anys si ens mantenim en el 2%” del PIB, que és el compromís actual de despesa en defensa dels països de l’OTAN, i que no tots els socis compleixen.
L’ex-primer ministre neerlandès ha avançat que a la propera cimera de l’OTAN, al juny a La Haia, els aliats abordaran quina hauria de ser el nou compromís de despesa, i ha augurat que la futura xifra serà “molt més que el 2%”.