Política

Capital sense urgències de nit

Sant Feliu de Llobregat va perdre les urgències de 24 hores amb les retallades l’any 2011 i no les ha recuperat

Un miler de signatures reclamen la dignificació de la sanitat pública a la ciutat i l’inici urgent de les obres del CUAP

Exigeixen la recuperació del servei de pediatria del CAP del Pla que es va traslladar de manera ‘provisional’ el 2017

El PSC i ERC detecten resistència entre els professionals de la pediatria per baixar al CAP del Pla
Les obres del futur CAP Rambla es preveu que comencin aquest 2025 i s’allarguin durant dos anys

El darrer ple municipal de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va aprovar per unanimitat una moció ciutadana avalada per un miler de signatures que reclamava la dignificació de la sanitat pública a la capital del Baix Llobregat. Des de l’any 2018 la Comissió de Pensionistes, amb el suport de les associacions veïnals, el Casal de la Dona, la PAH i diversos sindicats, denuncia mancances en la prestació sanitària a la ciutat. “Han passat set anys des de les primeres mobilitzacions i la situació no ha millorat, sinó tot el contrari”, lamenta el text de la moció, que exigeix als representants polítics que demanin de manera urgent al Departament de Salut de la Generalitat la recuperació del servei d’urgències i la farmàcia de guàrdia, el servei de pediatria i un servei de traumatologia al CAP del Pla, una millor dotació de metges de família per eliminar llistes d’espera i la creació d’un servei de salut mental, a més de l’inici immediat de les obres del centre d’urgències d’atenció primària (CUAP). Si més no, que es prioritzi la qüestió de les urgències i la recuperació del servei de pediatria al CAP del Pla.

Per explicar la situació actual, l’alcaldessa, Lourdes Borrell, es remunta al mandat 2007-2011, quan a Sant Feliu governava un tripartit format pel PSC, CiU i ERC –els republicans en van sortir el 2008–. En aquell temps es volia fer l’ampliació del CAP del Pla amb el CUAP. Al final del 2010 es va tancar el conveni per tirar-lo endavant. L’obra la faria l’Ajuntament i la Generalitat pagaria a terminis fins al 2015. En les eleccions municipals del 2011, el PSC va quedar en segona posició i ICV va recuperar l’alcaldia amb un pacte amb CiU. En paral·lel, Artur Mas va accedir a la Generalitat el desembre del 2010. “Mas diu que aquella redistribució no la veu i trenquen el conveni”, rememora Borrell. “Des d’aquell moment, el centre d’urgències no s’ha vist més fins que no hem tornat a governar els socialistes a la Generalitat”, defensa l’alcaldessa.

Comptat i debatut, el 2011 Sant Feliu es va quedar sense urgències i encara no les ha recuperat. Finalment, el CUAP no anirà vinculat al CAP del Pla, sinó al CAP Rambla, aprofitant el trasllat d’aquest equipament, que ha quedat obsolet, en un espai situat entre el complex municipal de piscines i el palau d’esports Juan Carlos Navarro, lligat a les obres del cobriment de la via de tren. Actualment s’està licitant l’obra del nou CAP Rambla. “Això vol dir que a final d’aquest any, com a molt tard, ja començaran les obres, que han de durar dos anys”, assegura Borrell. “Diuen que el 2027 ja estarà; jo diria que no hi arriben. Si no, serà a principis de 2028, depèn de quan comencin i com vagin de lleugers. Com que no hi faran un pàrquing subterrani, perquè van dir que no, la construcció no serà tan complexa i suposo que aniran més ràpid”, calcula.

L’alcaldessa subratlla que ja el juliol del 2011 ella, des de l’oposició, va advertir a ICV que era un error tancar les urgències: “Deien que tancarien només per un parell o tres de mesos, a l’estiu, de juliol a setembre, que hi ha menys gent. Vaig dir que era un error perquè en el dia d’avui no han tornat les urgències de 24 hores. Aquella va ser una mala decisió i un mal pacte de govern ICV-CiU.” “Venim d’on venim”, recalca.

En paral·lel, el Col·legi de Farmacèutics va tancar també el servei de farmàcia de guàrdia. “I ens trobem amb tota una capital del Baix Llobregat que no té urgències 24 hores i no té una farmàcia de guàrdia”, lamenta Borrell.

Pel que fa al CAP del Pla, l’ampliació es va acabar fent el 2017. A causa de les obres, el seu servei de pediatria es va traslladar de manera provisional al CAP Rambla. Allà hi ha ara una planta només dedicada a aquesta especialitat. “Aquella ampliació ens va portar molts problemes de moviment de gent. Però què passa ara? Que els pediatres del CAP Rambla i els del CAP del Pla treballen conjuntament i no volen baixar. No és que a Sant Feliu ens en faltin. No és que reclamem tenir més pediatres, sinó que en baixin a l’altre CAP”, puntualitza Borrell.

Des de l’oposició, el cap de files d’ERC, Oriol Bossa, descriu el mateix greuge: “És evident que Sant Feliu va patir diversos perjudicis per les famoses retallades del govern d’Artur Mas, com el tancament de les urgències nocturnes. Ara tenim la ciutat dividida per les obres del cobriment i el servei de pediatria només s’ofereix al CAP Rambla. Per tant, tots els habitants de la part de sota de la via han de desplaçar-se fins allà.” L’exalcalde defensa que en el mandat passat, quan governava, va lluitar molt per redistribuir la pediatria als dos CAP, però que la conselleria de Salut, aleshores en mans d’ERC, no ho va fer efectiu. “Hi ha reticències també per part dels professionals per no disgregar equips”, hi afegeix. Tot plegat, junt amb la manca d’urgències nocturnes, “òbviament, genera perjudicis per a la ciutadania”, diu Bossa, en el sentit que si un ciutadà té una urgència en cap de setmana o a la nit, s’ha de desplaçar a Cornellà o a l’hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí.

Bossa trenca una llança per tots els governs municipals des del 2009, fossin del color polític que fossin, en la lluita per dignificar la sanitat a la ciutat a l’hora de reclamar millores a Salut en els diferents governs de la Generalitat que han anat passant sense resoldre la situació. En aquest sentit, reivindica haver aconseguit en l’anterior mandat que la Generalitat s’avingués a construir el CUAP i a traslladar el CAP Rambla: “Això és un avenç que es va aconseguir a través de la negociació política, de l’acord, a través d’insistir i insistir al Departament de Salut de la Generalitat durant molts mesos. S’han anat aconseguint avenços i segur que l’actual govern municipal, que és del mateix color polític, intentarà revertir la situació.”

PSC-Junts
La capital del Baix Llobregat està governada amb un pacte entre el PSC, Tots Som Sant Feliu –vinculat a Junts– i l’agrupació municipalista Veïns per Sant Feliu. En l’anterior mandat l’executiu municipal estava format pels comuns i ERC, que van barrar el pas a la socialista Lourdes Borrell. El PSC va recuperar l’alcaldia el 2023 després de dotze anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.