Política

Zapatero tria el 9 de març per celebrar les eleccions generals

Només un daltabaix polític faria recular el president espanyol en la seva intenció d’esgotar el primer mandat a la Moncloa

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja ha triat la data per celebrar les segones eleccions generals que afrontarà com a secretari general del PSOE i les primeres com a president del govern espanyol: el 9 de març del 2008. Aquest és el dia en base al qual ja planifiquen la campanya electoral els alts dirigents del PSOE i els col·laboradors més pròxims a Zapatero a Presidència. Fonts properes al cap de l’executiu han confirmat que el 9 de març, el 9-M, és doncs el dia triat per batre’s per segon cop a les urnes amb el conservador Mariano Rajoy.

El cap de l’executiu esgotarà la legislatura tal com sempre s’ha mostrat partidari de fer. Només un daltabaix polític imprevist podria alterar els seus plans i fer-li avançar la data de convocatòria a les urnes, encara que en funció de quin fos l’esdeveniment la mesura podria no ser gens recomanable per als interessos electorals del PSOE.

Aznar, el 12-M i el 14-M
Zapatero esgotarà el mandat de la mateixa manera que ho va fer José María Aznar, el seu antecessor a la Moncloa, en els dos comicis que va convocar. L’ara president de la FAES va cridar a les urnes un 12 de març del 2000 i un 14 de març del 2004.

La data seleccionada per Zapatero l’obliga a dissoldre les Corts Generals el 14 de gener. La direcció del PSOE considera que el 9-M és una jornada idònia perquè la immediatesa de les vacances de Setmana Santa, que molts ciutadans aprofiten per desplaçar-se a segones residències o destinacions turístiques, presenta a priori el dia triat dins d’un cap de setmana tranquil i sense gaires desplaçaments. Això pot ajudar a reduir l’índex d’abstenció. Els següents diumenges ja són inhàbils com a jornada electoral. El 16 de març és Diumenge de Rams i el 23 de març, Diumenge de Pasqua.

El govern espanyol està convençut que en els baixos índexs de participació hi ha la clau de la seva derrota a les urnes davant el PP per un grapat de milers de vots el passat 27-M.

Tanques contractades
Segons diverses fonts consultades, el PSOE ja té contractades per al mes de febrer i principis de març milers de tanques publicitàries a tot l’Estat i els seus estrategs treballen a un ritme tranquil per afrontar uns comicis que no arribaran fins d’aquí a nou mesos. El PP, en canvi, ha alimentat, en part per la seva ansietat d’anar a les urnes en la seguretat que ara el cap de l’executiu passa per un moment de popularitat baix, la creença que Zapatero pot avançar els comicis. Fins fa poc hi havia qui, a la seu del carrer Génova, donava per bona la hipòtesi d’una convocatòria a l’octubre. Alguns mitjans pròxims als conservadors van arribar a posar damunt la taula la data del 28 d’octubre, dia en què es complirà l’efemèride del vint-i-cinc aniversari del primer triomf electoral de Felipe González.

D’aquí a final d’any el govern del PSOE pretén aprovar a les Corts, a més dels pressupostos del 2008, la reforma de la llei orgànica del poder judicial, diferents lleis ambientals com la de la qualitat de l’aire i de la biodiversitat, la llei de la memòria històrica, la llei d’adopcions i la reforma de la Seguretat Social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en un atac de les milícies palestines a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona
Memòria democràtica

Homenatge als ebrencs republicans morts pel franquisme a la presó de Pilats

Barcelona