ESTATS UNITS
Panamà accepta la presència de més tropes dels EUA però descarta les bases permanents
Trump havia amenaçat amb assumir de nou el control del canal que garanteix el trànsit de mercaderies
Mulino garanteix que l’acord respecta la sobirania dels territoris panamenys
El govern de Panamà ha signat un acord en matèria de seguretat amb els Estats Units que amplia la presència militar nord-americana al territori panameny, però considerant-la de caràcter temporal. D’aquesta manera, es descarta la possibilitat d’instal·lar-hi de nou bases militars permanents per tenir més garanties de seguretat sobre el canal estratègic per al trànsit marítim de mercaderies, un dels factors que amoïnava la Casa Blanca davant la possible influència de la Xina sobre l’executiu panameny.
L’acord, subscrit dimecres durant una vista del secretari de Defensa dels EUA, Pete Hegseth, ha estat fet públic fa unes hores pel president panameny, José Raúl Mulino, davant els temors de la població que pogués afectar la sobirania del país. El president ha explicat que es va oposar a incloure en l’acord “els conceptes de presència militar permanent, de bases militars i de cessió de territori”.
Fonts del govern han explicat que els “ha costat molt imposar el criteri de la sobirania panamenya” i que es tracta d’un acord “temporal”, ja que “Panamà té la capacitat de retirar-se’n quan ho consideri oportú” amb un avís previ de sis mesos d’antelació.
Prèviament, Donald Trump, ja s’havia vantat que el seu govern havia traslladat “moltes tropes a Panamà” i que havia ocupat algunes zones que no tenien.
El govern panameny ha deixat clar, però, que “no es lesiona la sobirania (...) i totes les instal·lacions de seguretat en territori panameny, incloses les ubicacions autoritzades per a activitats conjuntes, continuaran sent instal·lacions panamenyes”.
S’espera que aquest acord suavitzi les relacions entre Panamà i els Estats Units, després que Trump hagués amenaçat amb recuperar l’estratègic pas de navegació per al seu país. El canal del Panamà, construït pels EUA i explotat durant més de 80 anys per la Casa Blanca, va ser traspassat al Panamà l’any 2000, quan també va desaparèixer l’anomenada zona del canal on estaven establertes les tropes nord-americanes.