Política

Puigcercós busca els votants del PSC i ICV construint la Casa Gran de l’esquerra catalana

Política

“Amb una casa no es fa un poble. Calen dues cases per fer un poble”. La frase sintetitza la intenció del president d’Esquerra, Joan Puigcercós, de convertir el partit en el referent de l’esquerra catalana, davant per davant de CiU, referent del centredreta. La pretensió és captar els votants i els entorns del PSC i d’ICV, sobretot dels primers, posant l’èmfasi en el que els diferencia: la vinculació a un partit estatal, el “sucursalisme” de què parlen alguns dirigents republicans en referir-se als seus socis de govern.

Puigcercós vol llançar aquesta opa en una conferència que prepara per després de Setmana Santa, en què està previst que apel·li als socialistes “decebuts” per la feina dels 25 diputats que van cedir a José Luis Rodríguez Zapatero en les últimes eleccions espanyoles i que ara no es fan servir prou per pressionar el govern espanyol. L’entorn de Puigcercós entén que hi ha mercat per a aquesta idea i vol treballar per acostar-se a la significativa bossa de votants que es mobilitzen en clau espanyola i que, en canvi, no opten pel PSC quan es tracta de les eleccions al Parlament.

Sense renunciar a l’independentisme, es tracta de donar un nou impuls –lligat a la nova direcció– a l’estratègia que van fixar fa cinc anys, ara que els republicans detecten que CDC ha fet marxa enrere en la seva primera idea de Casa Gran del Catalanisme. Fins ara hi havia preocupació perquè els flirtejos dels convergents amb el sobiranisme acabessin fent forat entre l’electorat d’ERC més descontent. Pel que fa a ICV, l’anàlisi és que aquesta legislatura els ecosocialistes no han sabut gestionar les contradiccions de ser al govern i encapçalar determinades reivindicacions. A més, el líder del partit, Joan Saura, no passa precisament pel seu millor moment. 

La intenció de fer forat entre els votants socialistes també es va posar de manifest ahir durant l’executiva, que va donar llum verda al document base per debatre amb els socis de cara a la revisió del pacte d’Entesa.

Llorente, portaveu
La reunió va estar centrada a parlar de finançament i a constatar que la situació actual és similar a la de l’Estatut, de la qual els republicans van sortir molt malparats. D’aquí que el secretari general, Joan Ridao, alertés durant la roda de premsa posterior que “ni CiU pot demanar miracles ni el PSC pot tenir dubtes sobre en quin costat de la taula està”. A més, Ridao va reiterar que no hi haurà un avançament electoral pel finançament. L’executiva va nomenar el secretari d’imatge i comunicació, Ignasi Llorente, nou portaveu oficial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El Suprem reconeix immunitat a Trump per a “actes oficials” mentre era president

barcelona
unió europea

Orbán diu que la UE està a prop d’una guerra comercial amb Orient

barcelona
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les avisa a Meta que no pot cobrar per evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona