Política

Mas veu fallides les mesures de Montilla i li ofereix suport

Crisi econòmica

El líder de CiU, Artur Mas, va desqualificar ahir totalment les 61 mesures que el president José Montilla ha posat fins ara en pràctica per combatre la crisi, perquè no han evitat que Catalunya sigui en aquests moments la comunitat que encapçala el creixement de l’atur a l’Estat espanyol. Per Mas, és evident que el plantejament del govern ha fracassat i que cal un canvi d’orientació en la forma d’encarar el greu problema.

El dirigent nacionalista va convocar ahir una inusual roda de premsa al Parlament per respondre a la compareixença que havia protagonitzat al matí Montilla al Palau de la Generalitat. Va anunciar que, si el president accepta fer un replantejament, està disposat a donar-li suport per consensuar un pla conjunt de mesures. “CiU pot actuar, pot col·laborar, però és evident que qui ha de prendre la iniciativa ha de ser el president”, va insistir.

L’economia productiva
Mas va reivindicar que CiU és la formació política que té “més experiència” en situacions econòmiques complicades. Recordava indirectament la crisi dels anys 90, quan CiU va arrossegar Felipe González a defensar l’economia productiva. No es va estar de suggerir dues mesures urgents a Montilla, que entén que serien eficaces: una línia específica de crèdit per a empreses i autònoms, ajornar el pagament de l’IVA i l’IRPF per afavorir la liquiditat, i replantejar el funcionament del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). CiU en té més a la cartera.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que també va comparèixer al faristol, va presentar el PSOE i el PSC com a “equivalents d’atur”. I va insistir que sempre que governen els socialistes creix la desocupació.

En el bloc governamental, ICV va seguir ahir endurint sense manies el seu perfil propi, ara amb l’argument de la crisi. La portaveu parlamentària Dolors Camats va apuntar que una de les possibles mesures a prendre per part del govern central és comprar accions dels bancs i, en aquest cas, tenir capacitat real de decidir sobre les entitats financeres. “Sí, parlo d’intervencionisme. En l’actual situació està plenament justificat”, va dir.

Un segon element és la petició que fa ICV de revisar el pacte de govern. Segons Camats, es tracta de “refer-lo en un pla anticrisi”. Això implicaria canviar totes les prioritats del govern i redireccionar-les cap a aquest objectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navalni a la llista de “terroristes”

Barcelona