Política

Ibarretxe reclama el lideratge del PNB al País Basc per sobre del pacte PSE-PP

Juan José Ibarretxe, ha reivindicat el lideratge del PNB sobre el pacte de govern que han format els socialistes bascos i el Partit Popular en el marc de la celebració de l'Aberri Eguna a Bilbao i en el que podria ser el seu darrer acte polític com a lehendakari. Ibarretxe ha assegurat que el seu partit seguirà liderant el país "des d'on sigui".

Per la seva banda, el president del PNB, Iñigo Urkullu, ha afirmat que els socialistes no "són de fiar" perquè han segellat un acord amb el PP, cosa que durant la campanya "havien negat" que farien. Urkullu també ha recordat que els constitucionalistes han arribat al govern gràcies a la "trampa" que suposa una llei de partits "que van crear entre ells i a conveniència d'ells".

Segons el dirigent nacionalista, l'accés dels socialistes a la presidència del govern basc gràcies a "un pacte antinatura", parteix d'una operació que neix en "l'aliança Zapatero-Rajoy", que reforça el concepte "d'excepcionalitat del fet basc". "Estem davant la Zarzuela espanyola que han dictat des de Madrid per al País Basc i que aquí han cuinat López i Basagoiti" ha apuntat Urkullu. Ha advertit, a més, que, aviat, la bandera espanyola onejarà a Ajuria Enea. Una bandera, pels colors de la qual, Urkullu diu que "no ens sentim representats".

Liderar el país

"La societat basca ens ha dit que confia en nosaltres per liderar el país", ha assegurat el lehenkadari en funcions, que ha advertit que el nou govern basc no reflectirà el tarannà de la societat basca, que "és majoritàriament abertzale". Segons Ibarretxe, el document d'onze fulls en què PSE i PP han segellat l'acord que portarà Patxi López a la presidència, és "la carta de presentació d'un govern de front". Per això, ha demanat als ciutadans bascos que reflexionin sobre què representa el fet que hi hagi un govern basc que "no contempla la majoria social i política d'aquest país".

Ibarretxe ha demanat de nou als partits "constitucionalistes" que, a banda de pactar "per fer fora al PNB", expliquin "què ofereixen?, què volen fer?". El líder polític basc ha sentenciat que la realitat, després d'estudiar els resultats de les eleccions, diu que "aquest país segueix sent majoritàriament abertzale, i la majoria ens ha dit que vol que el liderem, en el govern o en l'oposició, amb serenitat i sense desil·lusió".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
REGNE UNIT

Tsunami laborista i desfeta històrica conservadora

BARCELONA
Pere Garriga i Solà
Alcalde d’Arbúcies (Entesa per Arbúcies)

“Treballem amb molta transparència i coherència”

Arbúcies

Pengen una pancarta amb el lema ’No Surrender’ a la plaça d’Amer

AMER
POLÍTICA

Sánchez oferirà a ERC el consorci tributari que permet l’Estatut

barcelona
crisi migratòria

El PP demana desplegar l’exèrcit per frenar l'arribada d'immigrants

barcelona
Figueres

ERC vol que Junts reconegui les aportacions del govern anterior

Figueres

Blanes defineix els principals reptes en el Pla d’Actuació Municipal

BLANES
guerra a europa

Michel avisa Orbán que no pot dialogar amb Rússia en nom de la UE

barcelona

Paneque dona suport al Front Popular en un acte a la Catalunya del Nord

COTLLIURE