Política

Esperant la treva

Franja de Gaza

Un alto el foc unilateral israelià es perfilava ahir a la franja de Gaza després que Israel obtingués garanties nord-americanes i egípcies sobre una interrupció del contraban d’armes cap a territori palestí. “El gabinet de seguretat ha de votar a favor d’un alto el foc unilateral demà [aquest vespre] després de la firma d’un acord a Washington i d’avenços significatius realitzats al Caire”, va declarar un responsable del govern israelià sota cobertura d’anonimat.

Aquest anunci va arribar després d’una jornada d’intenses negociacions. El principal negociador israelià, Amos Gilad, abandonava ahir Egipte sense apuntar cap indici d’acord formal. Gilad rebutjava ahir la treva d’un any proposada pel número dos de Hamàs a l’exterior, Mussa Abu Marzuk, pel desig que el possible alto el foc sigui permanent i no limitat temporalment. Israel exigeix, a més, la presència al pas fronterer de Rafah de les forces de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), rival de Hamàs.
Després de la visita de Gilad, Egipte demanava ahir a Hamàs l’enviament d’una nova delegació al Caire per ultimar els acords de l’alto el foc, una petició que va coincidir amb una nova declaració incendiària del líder del moviment islamista a l’exili, Khaled Meixaal. Des de Doha (Qatar), en una reunió mantinguda amb líders àrabs, Meixaal va afirmar que Hamàs no acceptarà les condicions imposades per Israel i va instar a “lluitar fins que es posi fi a les hostilitats”.

La possibilitat d’una treva unilateral es va veure afavorida ahir en concretar-se un pacte entre els Estats Units i Israel destinat a acabar amb el tràfic d’armes a la franja de Gaza. L’encara secretària d’Estat nord-americana, Condoleezza Rice, i la ministra d’Exteriors israeliana, Tzipi Livni, van firmar ahir mateix un acord dissenyat per prevenir el rearmament de Hamàs, un element considerat vital a l’hora de posar fi a la violència a la franja.

Els avenços diplomàtics van arribar ahir just quan es compleixen tres setmanes des de l’inici d’una ofensiva que ha acabat amb la vida d’almenys 1.150 palestins i de 13 israelians. Durant el matí semblava que l’exèrcit israelià havia començat a rebaixar, de forma relativa, la contundència de les seves accions a la franja de Gaza. Però, més tard, els bombardejos es van intensificar i van deixar un balanç de 55 morts, segons l’agència France Presse. La jornada anterior –dijous– va ser especialment violenta i va veure l’atac a la seu de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA).

Abans de la jura d’Obama
Abans que es conegués la decisió del govern israelià de decidir avui si declara una treva unilateral, fonts diplomàtiques israelianes asseguraven ahir que l’acord auspiciat pel Caire es podria firmar entre aquest cap de setmana i dimarts, coincidint amb la presa de possessió del nou president dels Estats Units, Barack Obama.

L’optimisme, cautelós, d’alguns diplomàtics es barrejava amb l’escepticisme que encara ahir imperava en els actors que prenien part en les negociacions per la treva d’Egipte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Afganistan

Tres ciutadans espanyols moren en un atac a turistes a l’Afganistan

Barcelona
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona