Política

Obama truca al rei Joan Carles per "aprofundir" en les relacions entre Espanya i els EUA

Estats Units

El president dels Estats Units (EUA), Barack Obama, va telefonar ahir a la nit al rei Joan Carles, a qui va traslladar el seu desig d'"aprofundir" en les "estretes" relacions entre Espanya i els Estats Units, ha informat aquest dissabte un portaveu de Casa Reial.

En una conversa d'uns 10 minuts, Obama va manifestar al rei el seu desig de mantenir amb ell les "mateixes i magnífiques" relacions que els seus antecessors van tenir amb el rei Joan Carles així com el seu anhel de col·laboració entre els dos governs amb la finalitat d'aprofundir les relacions bilaterals, ha afegit la font.

Obama va comentar al rei que sabia que la setmana que ve visitaria l'Estat de Florida i va lamentar que no poguessin veure's per qüestions d'agenda, ja que aquest desplaçament dels reis a Pensacola i Miami coincideix amb un viatge del president nord-americà al Canadà.

Els Reis estaran a Florida entre el 18 i el 20 de febrer per assistir als actes de commemoració de la fundació de la Vila de Santa María a la badia de Pensacola per l'explorador espanyol Tristán de Luna i Arellano, que va donar origen a l'actual població de Pensacola.

Aquesta conversa entre Obama i el rei espanyol se suma a la qual el president nord-americà va mantenir amb el cap de l'executiu de l'Estat, José Luis Rodríguez Zapatero, el passat 7 de novembre, en què tots dos van coincidir en la necessitat de "fomentar" les relacions bilaterals, segons van informar llavors fonts de l'executiu espanyol.

També va ser aquesta una trucada d'uns deu minuts en la qual els dos líders van intercanviar opinions sobre la crisi financera internacional, davant la que van defensar "accions coordinades", i es van referir a l'interès comú de lluitar contra el canvi climàtic i de col·laborar a Llatinoamèrica, segons les fonts.

Felicitació per la victòria
Obama va respondre així a una trucada passada que havia fet Zapatero per felicitar-lo personalment per la seva victòria. Deu dies després, el vicepresident Joe Biden va incloure Zapatero en una ronda de contactes amb diversos líders mundials, com Uribe o l'alt representant de Política Exterior de la UE, Javier Solana.

Després, el ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, va mantenir una primera conversa telefònica amb la seva col·lega nord-americana, Hillary Clinton, en què ella també li va traslladar el seu desig de "reforçar al màxim" les relacions entre Espanya i els Estats Units, segons va relatar el mateix cap de la Diplomàcia espanyola, que va comentar divertit que havien quedat en dir-se "Miguel i Hillary".

El rei també va parlar fa uns dies amb la cap de la Diplomàcia dels Estats Units una vegada va prendre possessió del seu càrrec i va enviar un telegrama a Obama després de seguir la seva investidura en el qual li expressava el seu desig d'"estrènyer encara més" les relacions entre Espanya i els Estats Units, com correspon a dos països "amics i aliats".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.