Política

Obama justifica el dret d'Israel a defensar-se de Hamàs, però li demana que surti de Gaza

Pròxim Orient

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha promès implicar-se "de manera activa i enèrgica" en la recerca d'una pau "duradora" entre israelians i palestins des de l'inici del seu mandat. Tot i assegurar que els Estats Units donen suport a Israel i defensen el seu dret a defensar-se dels continuats atacs de Hamàs contra el seu territori, ha puntualitzat que "no es pot condemnar els palestins a un món sense futur".

Per Obama, cal treballar per aconseguir la pau al Pròxim Orient, que ha d'incloure, segons ha dit, un Estat palestí i un altre d'israelià que convisquin en pau. Seria "intolerable un futur sense esperança" per al poble palestí, ha remarcat.

Obama ha remarcat que els EUA "estan compromesos amb la seguretat a Israel" però també ha assegurat que Israel ha d'obrir les fronteres a Gaza i retirar-se "completament" de la franja. També ha recordat que Hamàs ha estat "llançant coets durant anys" contra el sud d'Israel des de Gaza, una pràctica que el president nord-americà ha assegurat que ha de parar.

El Moviment per a la Resistència Islàmica (Hamàs) no ha tardat a reaccionar. El grup islamista, que controla Gaza des de fa un any i mig després de treure per la força els lleials al president palestí, Mahmud Abbas, ha afirmat, a través del seu representant al Líban, Osama Hadman, que el nou president dels Estats Units, Barack Obama, no suposa cap canvi respecte al seu predecessor, George W. Bush, ja que en els dies previs i posteriors a la seva presa de possessió ha repetit les mateixes polítiques fallides.

Obama ha fet una crida als països àrabs perquè donin suport a l'Autoritat Nacional Palestina i donin passos cap a la normalització de les relacions amb Israel i s'oposin a l'extremisme.

En un acte en el departament d'Estat, en el qual va presentar l'exsenador George Mitchell com a nou enviat per al Pròxim  Orient, el president nord-americà ha promès també una nova etapa per a la política exterior nord-americana en la qual es potenciarà la diplomàcia.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.