Política

Montilla adverteix que el català "ha de ser respectat com una llengua de prestigi i progrés per part dels nouvinguts"

El primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, ha remarcat aquest divendres la seva determinació "a evitar que broti el conflicte lingüístic a Catalunya en contra dels qui han fet seva aquesta causa". "La llengua catalana ha de ser apta per a qualsevol àmbit de comunicació, la ciència o la creació i ha de ser vista i respectada com una llengua de prestigi i progrés social per part dels nouvinguts", ha ressaltat.

El dirigent dels socialistes catalans ha assegurat que "actuant amb confiança, rigor i generositat sempre s'avançarà més que amb imposicions i sancions".

Durant la seva intervenció a la trobada Noves idees en temps de crisi, organitzada per la Fundació Rafael Campalans, el líder del PSC ha declarat que "la llengua ha de ser un vehicle d'acolliment i integració". "La coexistència de dos llengües oficials a Catalunya no ha de suposar cap problema si som fidels al principi de no dividir la societat en raons de llengua", ha afegit en aquest sentit.

L'Estatut
Per altra banda, Montilla ha manifestat que "el debat sobre el projecte catalanista està centrat en l'autogovern i el poder polític dels catalans". "És lògic que sigui així perquè estem a la fase final i decisiva del procés de reforma estatuària", ha declarat.

Montilla ha apuntat que de poc servirà l'autogovern si no s'és capaç de renovar el pacte socials amb els ciutadans de Catalunya. "Al meu parer la qüestió central del catalanisme renovat no pot ser altre que la permanent construcció de la identitat de Catalunya i la integració social de la nova immigració", ha afegit.

Durant la seva intervenció, ha dit que "Catalunya necessita renovar l'imaginari cultural per assumir la diversitat de la societat i construir una síntesi integradora". Així mateix, ha declarat que "es necessita assegurar les bases de la prosperitat col·lectiva en un entorn cada vegada més competitiu i formular un ideal de ciutadania catalana atractiu, inclusiu i obert".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.