Política

Primer excarcerat per Obama a Guantánamo

Més de qua­tre anys després d’haver estat enter­rat en vida a la presó espe­cial de Guantánamo, i gai­rebé set des que va ser detin­gut a Karachi (Pakis­tan), el somali resi­dent a la Gran Bre­ta­nya Binyam Moha­med, de 30 anys, va arri­bar ahir a Lon­dres lliure dels càrrecs que li impu­tava Was­hing­ton però no pas de les seqüeles que li han dei­xat els seus cap­tors. Moha­med, pri­mer excar­ce­rat per Barack Obama del camp de Guantánamo, acusa els Estats Units d’“haver orques­trat” les tor­tu­res sis­temàtiques que ha patit i implica en aquests mètodes “medi­e­vals” ofi­ci­als dels ser­veis secrets britànics.

Entre la seva detenció, l’abril del 2002, i el seu tras­llat a Guantánamo, el setem­bre del 2004, Moha­med va pas­sar 18 mesos al Mar­roc i al vol­tant de 150 dies a Kabul, on es van come­tre la major part de les tor­tu­res. El seu advo­cat, Clive Sttaf­ford-Smith, però, asse­gura que n’ha patit fins fa poc temps i que totes les seves con­fes­si­ons han estat extre­tes sota una coacció que ahir, en un comu­ni­cat emès a través del lle­trat, Moha­med qua­li­fi­cava d’“experiència que mai no hau­ria ima­gi­nat ni en el més fosc dels meus mal­sons”. Sig­ni­fi­ca­ti­va­ment, en el comu­ni­cat Moha­med donava les gràcies pel seu alli­be­ra­ment a la tinent coro­nel de l’exèrcit de l’aire dels EUA Yvonne Brad­ley, defen­sora mili­tar del detin­gut i per­sona clau en el cas en haver denun­ciat que el cap­ti­veri de Moha­med només era un intent de “supri­mir les pro­ves” de la seva tor­tura.

Binyam Moha­med va ser detin­gut a l’aero­port de Karachi, amb pas­sa­port fals, quan mirava de tor­nar a Lon­dres. Was­hing­ton el va acu­sar ales­ho­res d’assis­tir a camps d’entre­na­ment de la xarxa ter­ro­rista Al-Qaida i d’escol­tar lec­tu­res de la veu d’Ossama bin Laden. El maig de 2008 va ser for­mal­ment acu­sat de “cons­pi­ració per come­tre actes ter­ro­ris­tes”, càrrec que impli­cava una pos­si­ble pena de mort. Al juny l’acu­sació es va con­cre­tar en l’“intent de fer escla­tar edi­fi­cis resi­den­ci­als dels Estats Units amb bom­bes radi­o­ac­ti­ves”, però a l’octu­bre els càrrecs es van reti­rar.

El minis­tre d’Exte­ri­ors britànic, David Mili­band, es va feli­ci­tar ahir pel retorn al país del detin­gut. Després d’ater­rar a la base mili­tar lon­di­nenca de Nort­holt, Moha­med va ser inter­ro­gat per ofi­ci­als dels ser­veis secrets i d’immi­gració. Ara Inte­rior ha de deci­dir si se li renova la residència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.