Política

Berlín vol un acord a la UE per ajudar a tancar Guantánamo

Alemanya es va oferir ahir a acollir els presoners de Guantánamo si aquest centre de detenció es tanca, tal com ha promès el president electe dels Estats Units, Barack Obama. El portaveu adjunt del govern alemany Thomas Steg va advertir, però, que només es farà càrrec dels detinguts si es fa en el context d’una acció concertada amb els altres països de la Unió Europea.
Steg va remarcar que representants dels governs de Berlín i de Washington mantindran “discussions intenses” sobre què fer amb els reclusos considerats innocents que no puguin tornar als seus països d’origen i va deixar clar que els Estats Units i els països d’origen dels presoners tenen la principal responsabilitat de dur a terme les repatriacions. Només en cas que els afectats no puguin tornar als seus països d’origen o no vulguin quedar-se als Estats Units, Alemanya es plantejaria la possibilitat d’acollir-los.

El portaveu alemany va advertir Washington que Berlín farà tot el que estigui al seu abast per ajudar a tancar el centre de detenció, però no tolerarà cap imposició nord-americana per acceptar els presos.

L’oferiment alemany arriba dies després que el ministre d’Exteriors portuguès, Luís Amado, enviés una carta als seus homòlegs europeus demanant-los que acullin alguns presos de Guantánamo per ajudar Obama a tancar el camp de detenció. El responsable de drets humans alemany, Günter Nooke, va recollir la demanda de Lisboa i la setmana passada va demanar al govern federal que es faci càrrec de disset uigurs de la Xina confinats a la base naval nord-americana. Aquests presoners estan en una situació d’indefinició jurídica perquè, tot i que els Estats Units els han exonerat de qualsevol càrrec, no poden tornar els dissidents a la Xina perquè temen que siguin torturats i no troben cap país disposat a acollir-los i a exposar-se a represàlies per part de Pequín.

El centre de detenció de la base naval de Guantánamo (Cuba), on actualment hi ha prop de 250 presos, es va obrir l’any 2002 per acollir els presoners de la “guerra al terrorisme” que el president nord-americà, George W. Bush, va llançar arran dels atemptats de l’11-S sense haver-se de sotmetre a la jurisdicció civil dels Estats Units.

De moment, el secretari de Defensa nord-americà, Robert Gates, que continuarà al càrrec en la nova administració, ja ha demanat al seu equip que presenti un pla per tancar Guantánamo per si Obama n’ordena la clausura de forma immediata així que assumeixi el poder el 20 de gener.

El president electe va prometre durant la campanya electoral que tancarà la polèmica presó, un centre que ha desfermat crítiques arreu del món per la indefensió legal dels seus presos i per les tortures que s’hi han comès. Obama ha dit recentment que vol tancar Guantánamo durant els dos primers anys de mandat i el seu equip està estudiant traslladar els reclusos als EUA perquè siguin jutjats per tribunals militars o civils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.