Política

Alarma a l’Ebre pels correbous

Els defensors dels bous a les Terres de l’Ebre temen que el Parlament pugui deixar-los sense tradició

“Sense bous no hi ha festa”. Parla Manel Ferré (CiU), alcalde d’Amposta, municipi on cada any per festes milers de persones viuen en primera línia els correbous. En totes les seves modalitats, els bous constitueixen una tradició molt arrelada a les Terres de l’Ebre. La possibilitat que el Parlament pugui prohibir l’exhibició, tal com podria passar amb les corrides de toros, ha encès totes les alarmes entre els seus defensors, que ho considerarien un ultratge a la identitat ebrenca.

“Et poden agradar o no. Però el que demanem nosaltres és respecte”, afirma José Luis Daudén, president de l’Associació per a la Defensa de la Tradició i la Cultura dels Bous. De fet, tot i que cada cop els ajuntaments programen més actes d’aquest tipus, aquest costum –documentat a l’Ebre des de fa 400 anys– ja fa molt temps que és al centre de la polèmica. El que per a uns és l’acte més autèntic i esperat de les festes majors, per a altres és un ritual de tortura als animals inadmissible.

Gervasi Aspa (ERC), alcalde de Deltebre, es declara contrari a les corrides de toros, però és un defensor a ultrança de la “cultura” dels bous. “Si es prohibís, la gent se sentiria atacada i es mobilitzaria”, afirma. “Estem molt preocupats”, corrobora Ferré.

Segons l’alcalde de Deltebre, a més, en cap de les modalitats de bous que se celebren en municipis del Baix Ebre i el Montsià (les més populars són el bou capllaçat, en què l’animal és arrossegat amb llaços lligats a les banyes, i el bou embolat, amb boles de foc a la cornamenta) es maltracta els animals. Aspa atribueix les crítiques al “sectarisme” i al “desconeixement”, i assegura que, des fa quatre anys, hi ha un protocol de bones pràctiques promogut per la delegació del govern que assegura el respecte per l’animal.

Com que les denúncies de les protectores no cessen, alguns ajuntaments busquen la manera de blindar la tradició. Una via que impulsa CiU és donar rang de llei al citat codi de bones pràctiques. Els plens de Deltebre, l’Aldea i Amposta han aprovat demanar al departament de Cultura que inclogui la festa dels bous al catàleg de patrimoni, i que sigui reconeguda com a festa d’interès nacional. “Esperem obtenir reconeixement i protecció. Prohibir-la seria un daltabaix”, diu Daniel Andreu (ERC), alcalde de l’Aldea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.