Política

Els partits prenen posició en la primera onada de consultes

CDC i ERC criden a la participació i es mobilitzen avui als municipis que fan referèndum, Unió se’n manté al marge, el PSC titlla d’inconvenient la iniciativa i el PP la critica

El ventall de reaccions dels partits polítics davant la jornada de consultes d’avui és tan heterogeni com previsible. Des de la complicitat –que no inclou en cap cas explosions d’entusiasme– fins a la crítica oberta. CDC i ERC, les formacions que a priori veuen amb més simpatia les consultes, van cridar ahir a la participació i es mobilitzaran avui al territori on hi hagi previstos referèndums. No és el cas del PSC, que en recela amb l’argument que la batalla que té Catalunya és la defensa de l’Estatut i no pas la independència. Unió respecta la iniciativa, però se’n manté al marge; una cosa similar fa Iniciativa, i el PP l’aprofita per carregar contra socialistes i convergents.

Els resultats, i sobretot l’índex de participació, s’analitzaran demà amb detall a les executives dels partits, que seran els qui prendran la paraula l’endemà de la jornada ciutadana d’avui –el dia 13 és el dia dels ciutadans i el 14 el de l’acció política, va dir ahir Felip Puig–. Però les formacions ja fa setmanes que es posicionen, sigui per fer-ne bandera, sigui per no perdre el tren o sigui per desmarcar-se’n.

L’alcalde de Vic votarà

Convergència s’ha posat al costat de les consultes, però ha evitat promoure-les. En aquesta línia, avui tindrà dirigents desplegats als municipis claus, però no hi haurà foto d’Artur Mas. El soci de la federació, Unió, no participa en aquest desplegament i ha deixat a criteri dels dirigents locals el grau d’implicació.

Les consultes van centrar el consell nacional que els demòcratacristians van celebrar ahir a Barcelona. “Aquestes consultes no seran cap anècdota”, va manifestar el secretari general d’UDC després de l’assemblea. Josep Maria Pelegrí va expressar respecte per les consultes i va advertir que “s’equivocaran els qui amplifiquin els resultats i també els que els menystinguin”. Una de les intervencions més destacades durant el debat va ser la de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, que va afirmar que avui votarà, però també va alertar que el procés pot generar falses expectatives i frustracions. De fet, més que a l’independentisme, Unió atribueix la iniciativa al malestar que genera l’actitud de l’Estat envers Catalunya, a la incertesa sobre la sentència del Tribunal Constitucional i a la “manca de lideratge” dels governs català i espanyol. Felip Puig, el secretari general adjunt de CDC, va donar per fet que “el menyspreu de Zapatero portarà més gent a votar”.

Govern: tres postures
Els partits del govern mantenen posicions contràries, i mentre Joan Puigcercós era a Sant Jaume de Frontanyà el dia de la votació al poble més petit de Catalunya, el secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, reiterava que la iniciativa és “inconvenient” i que dóna ales als que “sempre estan en contra dels avenços de Catalunya”. Per Zaragoza, la batalla és defensar l’Estatut.

Els republicans també seran presents al territori, amb actes tant de Puigcercós com de Joan Ridao. Iniciativa, per la seva banda, “respecta” el procés, però tampoc se sent còmoda amb el contingut de la pregunta. I el PP aprofita l’avinentesa per situar CiU i el PSC en el radicalisme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ