Política

Montilla rebat a CiU que ara toca unitat entorn del govern

Respon a Artur Mas per carta que el "tacticisme" dels partits torpedinaria una reunió prèvia a la sentència del TC

Dos dies ha trigat el president de la Generalitat a contestar la crida d'Artur Mas per tal que es convoqui una cimera de líders polítics per articular una resposta unitària davant la greu situació provocada pel Tribunal Constitucional (TC). La resposta de José Montilla, tot i així, no va sorprendre massa i va tornar a ser negativa, malgrat que l'editorial conjunt publicat per 12 diaris obria la porta al disseny, per part dels partits catalans, d'un pla B executable en el cas que l'alt tribunal retalli o interpreti a la baixa l'Estatut vigent.

En una carta adreçada al despatx d'Artur Mas al Parlament, el president de la Generalitat assegura que, ara per ara, la unitat de les forces polítiques ha de ser entorn de la constitucionalitat de l'Estatut i del govern de Catalunya "en la seva tasca de defensa i desplegament estatutari". Per això, descarta una reunió prèvia de líders polítics i la deixa per després de conèixer la sentència. De fet, el PSC ha defensat sovint, sobretot per boca de Miquel Iceta, el poc sentit que té una reunió prèvia, una posició que Montilla ratifica en la seva carta.

Al seu parer, "donar suport a la Presidència de Catalunya, en tant que institució màxima de l'expressió política del país, és la millor manera de fer forta ara la veu de Catalunya".

Per contra, una reunió en aquest moment seria negativa, segons Montilla, perquè "debilitaria la unitat actual". El president considera que el "tacticisme" i les "diferències" entre els partits catalans abocaria la reunió al fracàs si es fa abans de la publicació de la sentència. De fet, fonts de Presidència van explicar ahir que una reunió amb tots els partits parlamentaris "no té sentit" perquè el PP i Ciutadans rebutgen qualsevol acció unitària en contra del TC. En tot cas, el president no tanca la porta a escenificar la unitat política catalana quan se sàpiga la decisió final del TC, ja que serà llavors quan convocarà, finalment, la cimera de líders polítics al palau de la Generalitat.

Precisament de cara a aquesta reunió i segons la resposta que en resulti, Montilla considera que "no cal parlar-ne massa per raons elementals d'estratègia política". Abans de la reunió, però, seran els serveis jurídics de la Generalitat els que faran una exhaustiva anàlisi de la sentència, per fer-ne després un informe.

Socialistes en campanyaMontilla va enviar la carta el mateix dia que el seu partit va donar el tret de sortida d'una llarga precampanya electoral fins a les eleccions, previstes per d'aquí un any. En un acte a Barcelona coincidint amb el tercer aniversari del tripartit, el president i primer secretari socialista va animar la militància a "no resignar-se" davant del fet que CiU lideri les enquestes i va instar-la a presentar "batalla" cada dia per guanyar "a l'últim segon".

En aquesta línia triomfadora, Montilla va assegurar que el PSC serà la força més votada i la que més escons aconseguirà perquè, va dir, la federació nacionalista que lidera Artur Mas "no coneix la capacitat combativa" dels socialistes catalans.

La campanya socialista, que té el lema "Construïm Catalunya amb fets", va començar ahir amb 16 actes territorials que van mobilitzar 5.000 militants, entre els quals els dos ministres catalans i la majoria de càrrecs del partit. Un dels objectius del PSC és explicar "més i millor" l'obra del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.