Política

El govern de Sèrbia aprova la petició d'ingrés a la Unió Europea

Els serbis poden viatjar sense visat als Estats de la Unió de la zona Schengen des d'aquest dissabte

El govern serbi ha aprovat aquest dissabte el document de sol·licitud d'ingrés a la Unió Europea. Tant el president del país, Boris Tadic, com el primer ministre, Mirko Cvetkovic, han firmat el document afirmant que aquest dissabte és "un gran dia per a Sèrbia".

El primer ministre, Mirko Cvetkovic, ha manifestat que amb aquesta decisió "Sèrbia ha demostrat que comparteix la inclinació dels pobles europeus de viure en llibertat, en seguretat i a acceptar l'imperi de la llei i la solidaritat". Tot i que els màxims dirigents de la república no han concretat quan presentaran la petició d'ingrés, els mitjans locals insinuen que serà aviat, abans de final d'any o coincidint amb l'any nou ortodox, el 14 de gener.

La relació de Sèrbia amb la Unió Europea ha fet un salt determinant quan el passat 7 de desembre Holanda va desbloquejar un acord de comerç de la UE després que el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPIY) va confirmar una més gran implicació del govern de Belgrad en la recerca dels acusats per crims de guerra que continuen fugits. A més, des d'aquest dissabte, els ciutadans serbis podran viatjar als Estats de la Unió Europea de la zona Schengen

No obstant, per a l'objectiu de la integració de Sèrbia a la UE continua pesant com a principal obstacle la detenció pendent de l'excomandant militar Ratko Mladic, reclamat per la justícia internacional per la seva presumpta implicació en crims de guerra durant el conflicte de Bòsnia (1992-1995). El juliol passat va ser arrestat i extradit al TPII Radovan Karadzic, exlíder dels serbis de Bòsnia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.