Política

Sèrbia presenta formalment la seva candidatura d'adhesió a la Unió Europea

La cerca i captura del criminal de guerra Ratko Mladic és el principal obstacle per a l'integració del país

El president serbi, Boris Tadic, ha presentat aquest dimarts a Estocolm, davant la presidència sueca de la Unió Europea (UE), la sol·licitud formal per convertir Sèrbia en un país membre dels 27.

El primer ministre de Suècia, Fredrik Reinfeldt, ha recollit el document en presència de l'euro comissari d'Ampliació, Olli Rehn, i ha dit que Sèrbia ha fet "un pas històric" presentant la seva candidatura.

Les autoritats sèrbies, per la seva banda, han considerat en un memoràndum entregat juntament amb la candidatura que, "després de quasi un decenni de preparatius, el nivell de relacions ha arribat al punt en què és possible iniciar una nova fase". També han destacat que Sèrbia comparteix els valors democràtics europeus i que el procés d'ingrés a la UE representa un fort impuls per completar les requerides reformes polítiques i econòmiques "en una via que no serà ni fàcil ni ràpida". Tanmateix, Tadic ha afirmat que el seu país podria convertir-se en membre comunitari el 2014.

Sèrbia ha sol·licitat l'adhesió a la UE després d'un any en què el procés d'apropament a la comunitat europea ha aconseguit avenços significatius després de deu anys d'entrebancs. En aquest sentit, els 27 han abolit el règim de visats per als ciutadans serbis. A més a més, Holanda ha retirat el seu veto a l'acord comercial intern de la UE amb Sèrbia degut a una major cooperació de Belgrad amb el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) en la recerca del criminal de guerra Ratko Mladic.

Tanmateix, és precisament la captura pendent de Mladic, acusat per la justícia internacional, la que segueix sent el principal obstacle per a l'integració del país balcànic i la ratificació de l'acord d'estabilització i associació amb la UE, a banda de la lluita contra el crim organitzat. D'altra banda, Belgrad espera trobar més suport a la seva candidatura durant la presidència espanyola de la UE del proper semestre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.